Amerikaan leverde lot te laat in en loopt nu elf miljoen gulden mis

'Ik ben een winnaar', blijft Clarence Jackson van de daken schreeuwen. Maar afgelopen week kwam het eindoordeel. Hij zal als een verliezer door het leven blijven gaan....

TIM OVERDIEK

Hij won het geld in de lotto, daarover bestaat geen twijfel. Maar Jackson was de trekking volledig vergeten. Pas toen de organiserende staatsloterij afgelopen oktober bekend maakte dat iemand had verzuimd zijn hoofdprijs op te halen, herinnerde hij zich de tickets. Maar de geldigheidsdatum was met drie dagen verstreken.

Jackson paste er voor om zich tot sukkel van het jaar te laten uitroepen. De verzachtende omstandigheden die hij aanvoerde, lieten vele Amerikanen niet onberoerd. Een overheidsinstantie probeerde zelfs een speciale wet te bedenken die het mogelijk maakte om voor Clarence Jackson een uitzondering te maken.

Maar afgelopen week strandden die juridische mogelijkheden. Regels blijken regels, en Jackson staat voor een voldongen feit. De bewuste lottotrekking van 13 oktober 1995 is een levende nachtmerrie geworden die hij bijna dagelijks herbeleeft.

Op die dag kocht Jackson loten voor zichzelf en zijn vader, die kort erop in het ziekenhuis werd opgenomen. Aan de lotto werd begrijpelijkerwijs niet meer gedacht, totdat een jaar later de Amerikaanse staatsloterij gewag maakte van het bizarre gegeven dat een jaar na dato de hoofdprijs nog altijd niet was geclaimd.

Jackson vond het miljoenenlot, verborgen in pa's portemonnee, drie kwartier voordat de deadline klokslag middernacht verstreek. Het was zondag, de dag erop was een nationale feestdag en waren de kantoren van de loterij gesloten. Natuurlijk was het niet al te snugger van Jackson dat hij op dat tijdstip geen moord en brand schreeuwde.

Drie dagen na het uur U klopte Jackson op de deuren van het lottokantoor. Vergeefs. Niemand kon iets voor hem doen, terwijl hij het geld (wie niet?) zo goed had kunnen gebruiken. Jackson verliet voortijdig de middelbare school om in een supermarkt zijn familie (zieke vader, zus met vier kleine kinderen) financieel te ondersteunen.

Jackson heeft een advocaat en een lobbyïst achter zich staan, die hopen een graantje te kunnen meepikken. Een rechtszaak vormt een uiterste breekmiddel, maar kans op succes lijkt uitgesloten. Intussen koopt Clarence Jackson braaf iedere week een staatslot. Je weet nooit.

Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden