Amerika ziet het als waarschuwing
‘En, heb je je spaargeld al van je Nederlandse bank gehaald?’ Langs de velden van het Amerikaanse jeugdvoetbal werden de ongelukkigen uit de eurozone het afgelopen weekeinde meewarig begroet.
Maandagochtend zag het er beter uit. Het belangrijkste Amerikaanse commentaar op de eurocrisis kwam van Wall Street. De koersen schoten omhoog na de aankondiging van het grote Europese reddingspakket.
De opluchting komt na toenemende zorg dat de crisis ook Amerika zou raken. Een implosie van de eurozone zou het herstel van de wereldeconomie hebben vertraagd. Ook zijn Amerikaanse banken zo verbonden met de Europese, dat problemen onmiddellijk zouden overslaan.
Geen wonder dat het Witte Huis de crisis met argusogen volgde. Zondag, voor de beslissende vergadering in Brussel, belde president Obama met de belangrijkste twee Europese leiders, bondskanselier Merkel en president Sarkozy. Hij drong aan op ‘resolute stappen’ om ‘vertrouwen in de markten op te bouwen’.
Amerika speelt ook een rol in het reddingspakket. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, kondigde de instelling aan van zogeheten ‘swap lines’. Het instrument is eerder gebruikt tijdens de kredietcrisis. Het komt neer op het bijdrukken van dollars, die in euro’s worden gewisseld om Europese banken en markten meer liquiditeit te verschaffen.
De Fed reageerde snel, nadat president Trichet van de Europese Centrale Bank Fed-president Bernanke zaterdag om hulp had gevraagd. Zondagochtend besloot het beleidscomité per videoconferentie. De centrale banken van Engeland, Zwitserland, Canada and Japan doen ook mee.
De eerste schrik is voorbij, maar dat geldt niet voor de diepere ongerustheid die de Griekse crisis heeft veroorzaakt onder Amerika’s financiële denkers: dat de cyclus van tekorten en lenen onhoudbaar is, ook voor grotere landen als Engeland en zelfs de VS.
Wall Street-analist Byron Wien ziet Griekenland als een vroege waarschuwing: ‘Amerika is nog ver van Griekenland verwijderd, maar de ontwikkelde wereld heeft boven zijn stand geleefd en wordt nu ter verantwoording geroepen.’ Columnist Robert J. Samuelson schreef dat als landen doorgaan met geld uitgeven, zoals Obama ook doet, en ze in een Griekse situatie komen, een ‘wereldwijde economische ineenstorting’ dreigt.