nieuwscorona in de vs

Amerika wordt het epicentrum van de uitbraak, Trump blijft optimistisch

De VS hebben nu de meeste besmettingen met het coronavirus. Er zijn in Amerika 84.946 personen die het virus hebben opgelopen. Dat is meer dan in China, waar de uitbraak begon. Op vrijdag waren er in China 81.340 besmettingen.

In ziekenhuis St Barnabas in de Bronx, New York, onderzoeken medewerkers of mensen met griepachtige verschijnselen zijn besmet met het coronavirus. Dit gebeurt in tenten voor de ingang van de spoedeisende hulp. Beeld AFP

Het epicentrum van de uitbraak verschuift de komende weken naar de VS, verwacht de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De afgelopen 24 uur kwamen er in de VS 17.099 nieuwe besmettingen bij. Het aantal doden steeg met 281. Het dodental staat nu op 1.259. In China zijn er tot nu toe 3.292 personen bezweken aan de ziekte. De VS, China en Italië tellen samen nu bijna de helft van het totaal aantal besmettingen in de wereld. 

Italië, het epicentrum van de coronacrisis in Europa, is vrijdag ook over de grens gegaan van 80 duizend besmettingen. In Italië zijn de meeste personen overleden aan de ziekte. Meer dan een derde van de ruim 24 duizend doden die wereldwijd zijn omgekomen, komt uit Italië. 

Trump: snel aan het werk

Ondanks de groei van het aantal besmettingen, wil president Trump delen van het land zo snel mogelijk weer opengooien om de economie op gang te krijgen. De president heeft, tot verbazing van veel deskundigen en politici, gezegd dat hij hoopt dat rond Pasen de regels versoepeld kunnen worden. ‘De mensen moeten weer aan het werk gaan', aldus Trump donderdag in het Witte Huis. ‘Wij moeten dit proces heel snel beginnen.’ 

Deskundigen waarschuwen de president echter dat de situatie in de komende weken nog zal verslechteren. Uit een studie van de Universiteit van Washington blijkt dat de ziekenhuizen in de tweede week van april overweldigd zullen worden door het toenemend aantal besmettingen. In de komende vier maanden zouden volgens de onderzoekers tussen de 38 duizend en 162 duizend personen kunnen bezwijken aan de ziekte. 

Nadat bekend werd dat de VS nu de meeste besmettingsgevallen heeft, zei Trump dat betwijfeld moet worden of de Chinese cijfers wel kloppen. De president vindt dat de Chinese regering niet de waarheid heeft verteld hoe erg de uitbraak in het land is. Ook wees de president erop dat er nu meer personen in de VS worden getest op de ziekte. ‘Ik weet zeker dat je niet kan vertellen wat China nou wel test en wat niet’, aldus Trump tegen de media. 

Terwijl de situatie in New York, dat is uitgegroeid tot het epicentrum van de uitbraak in de VS, steeds erger wordt, liet de president zich donderdag opnieuw optimistisch uit over het einde van de crisis. ‘Absoluut niet’, zei Trump op een vraag of de conventie van de Republikeinse Partij in augustus in North Carolina niet geschrapt moet worden. ‘Wij gaan onze conventie houden’, verzekerde de president. ‘En het wordt geweldig.’

‘Zoveel is niet nodig’

Trump zei ook te betwijfelen of de staat New York in de komende weken wel tienduizenden beademingsapparaten nodig heeft om het groeiend aantal patiënten in de ziekenhuizen te helpen. Volgens gouverneur Mario Cuomo moeten de apparaten er snel komen. 

‘Ik denk niet dat je 40 duizend of 30 duizend beademingsapparaten nodig hebt’, aldus de president tegen Fox News. ‘Weet je, als je in een groot ziekenhuis binnenloopt, hebben ze soms twee beademingsapparaten. En nu zeggen ze plotseling: “Kunnen wij 30 duizend beademingsapparaten bestellen?’

De ziekenhuizen in New York krijgen het steeds moeilijker in de strijd tegen het virus. Zo’n 3.900 coronapatiënten zijn nu opgenomen. Het totaal aantal besmettingen was donderdag opgelopen tot bijna 22 duizend. Een kwart van de Amerikaanse coronadoden, 281, is afkomstig uit de stad. Ambulances moesten gisteren zo’n 5.800 keer uitrukken om mensen te helpen.

Het Witte Huis en het Congres willen ziekenhuizen, bedrijven en de bevolking helpen met een hulppakket van tweeduizend miljard dollar. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden