Amerika wil af van bedrijfsbelasting
De Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill wil af van de vennootschapsbelasting in het Amerikaanse belastingsysteem. In een vraaggesprek met de Britse zakenkrant The Financial Times zei hij zaterdag dat het beter zou zijn als de regering 'belastingen op een meer directe manier int bij de bevolking, die op welke...
O'Neill noemde het huidige belastingsysteem een 'gruwel', dat in zijn geheel verandering behoeft. Het afschaffen van vennootschapsbelasting zou leiden tot een hogere inkomstenbelasting, maar de minister gelooft dat een dergelijke stap de belastingdruk verlaagt en economische groei bevordert.
Bedrijven in de Verenigde Staten betalen nu maximaal 35 procent belasting over hun winsten. Dit genereert zo'n 10 procent van de Amerikaanse overheidsinkomsten.
President Bush heeft onlangs wel een omvangrijk plan om de belastingen te verlagen door het Congres weten te loodsen, maar de voorstellen van O'Neill gaan veel verder. O'Neill suggereerde echter in het interview dat Bush 'geboeid is door de mogelijkheid tot oplossing van deze warboel'.
De bewindsman haalde ook uit naar overheidssubsidies op de gezondheidszorg en pensioenprogramma's. 'Mensen die fysiek in staat zijn om een inkomen te verwerven, hebben een verplichting om niet een deel van hun verplichtingen af te wentelen op een omvangrijkere bevolking.'
Sinds de komst van O'Neill lijkt een stevige wind te waaien op het ministerie van Financiën. Eerder dit jaar liet de voormalige topman van aluminiumbedrijf Alcoa al weten niet zoveel te zien in internationale bijeenkomsten met collegaministers. Zijn computerscherm zou al voldoende zijn om te weten hoe de wereld erbij staat, zo beweerde hij droogjes.
Het belastingdossier ligt O'Neill wel aan het hart. Deze maand nog zei hij niets te zien in plannen van de OESO om belastingparadijzen aan banden te leggen. Daarmee stevenen de VS af op een conflict met andere OESO-lidstaten die een einde willen maken aan oneerlijke belastingconcurrentie.