Amerika verkleint klassen

Klassenverkleining is in de Verenigde Staten net als in Nederland één van de belangrijkste onderwerpen in de onderwijskundige discussie. Behalve in Tennessee is nog een aantal staten overgegaan tot klassenverkleining....

* Indiana Al in 1981 startte in Indiana het demonstratieproject Prime Time, waarbij de klassen in de groepen 1 tot en met 3 werden verkleind tot 18. De prestaties gingen niet zo hard omhoog, maar wel verminderden de ordeproblemen aanzienlijk en konden docenten beter lesgeven. In 1983 werd een wettelijke maatregel voor alle scholen ingevoerd: in de klassen 1 en 2 werd 18 kinderen het gemiddelde. Scholen mochten zelf kiezen of ze in klas 3 danwel kindergarten (kleuterjaar) ook klassenverkleining toepasten.

* Nevada Sinds 1990 is hier de klassengrootte verlaagd tot 15 in de groepen 1 en 2. Vanwege gebrek aan klaslokalen is vaak voor een andere oplossing gekozen en werken twee leerkrachten met 30 kinderen in één lokaal.

* Virginia Alleen de scholen met veel achterstandskinderen hebben sinds 1995 geld gekregen om op termijn de klassen te verkleinen. De staat betaalt verder mee aan gemeenten die zelf ook investeren in klassenverkleining.

* Wisconsin Afgelopen jaar is een wet aangenomen om de klassen van kindergarten tot aan groep drie te verkleinen tot 15 op scholen met veel achterstandskinderen.

* North Carolina De staat kende al onderwijsassistenten in de onderbouw, maar de gemeenten Burke en Mecklenburg zijn in 1991 overgestapt op klassenverkleining. De onderwijsassistenten zijn omgeschoold. Deze operatie riep veel verzet op in de twee gemeenten. Vanwege gebrek aan klaslokalen werden soms noodlokalen geplaatst om het ruimtegebrek op te vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden