'Amerika vergeldt terrorisme met terrorisme'

De islamitische wereld heeft overwegend behoedzaam gereageerd op de Amerikaans-Britse aanvallen op Afghanistan. Maar dat betekent niet dat het de moslimlanden koud laat....

Van onze buitenlandredacteur Henk Müller

De Arabische wereld gedoogt de aanval op Afghanistan, zonder die van harte te steunen. Uren lang bleef het stil in Caïro en andere Arabische hoofdsteden. Die stilte was veelzeggend. Want hoewel zij de terreuraanslagen in de VS afkeuren, lijken de meeste moslims de aanval toch vooral te zien als een aanval op een broederland.

De Arabische Liga dringt aan op terughoudendheid. Secretaris-generaal Amr Moussa waarschuwde dat militaire operaties zich niet mogen uitstrekken tot enig Arabisch land.

Twee landen vormen met hun harde en openlijke afwijzing van de aanval op Afghanistan een uitzondering. Irans geestelijk leider, ayatollah Khamenei, zei dat de VS uit zijn op heerschappij in de regio. Hij noemde de aanval op Afghanistan weliswaar geen terroristische daad, maar verwees wel naar Israël, 'dat al tientallen jaren terroristische aanslagen pleegt waar de VS niet op reageren'.

Opmerkelijk genoeg kwam de hervormingsgezinde Iraanse president Khatami niet met een verklaring. Minister van Buitenlandse Zaken Kharrazi Hij waarschuwde voor het veroorzaken van een nieuwe catastrofe na de catastrofe van 11 september en verklaarde dat de islamitische wereld 'niet onverschillig kan blijven jegens de gebeurtenissen'.

Morgen zal er daarom in Qatar een spoedbijeenkomst plaatsvinden van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (IOC), waarbij 56 landen zijn aangesloten. De IOC heeft de aanslagen van 11 september afgekeurd. De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van Iran. Vandaag gaat daar een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken aan vooraf.

De Iraakse leider liet gisteren weten dat hij de aanval van de VS en Groot-Brittannië beschouwt als 'een daad van agressie' die niet ongestraft kan blijven. Naji Sabri, minister van Buitenlandse Zaken van Irak, zei dat deze aanval een aantal islamitische landen 'op de rand van een oorlog' heeft gebracht. Het Midden-Oosten staat volgens hem op het punt in een 'grote oorlog' terecht te komen die tegen islamitische landen zal worden gevoerd.

De IOC-bijeenkomst wordt op een voor de regio doorslaggevend ogenblik gehouden, zei Sabri. Irak wil dat de 56 moslimlanden een gezamenlijk standpunt innemen over de aanval op Afghanistan. 'Het was een aanval op een islamitisch land zonder dat er enig bewijs is geleverd voor de betrokkenheid van een moslim bij de gebeurtenissen in de VS', aldus Sabri.

Defensiekringen in de VS hebben gezegd dat bij de aanvallen op de VS van 11 september mogelijk een of meer landen betrokken zijn en Irak is daarbij genoemd.

Net als Iran vindt Irak dat de schuld voor het terrorisme ligt 'bij degenen die het terrorisme in de wereld hebben gebracht: de zionisten, die de eersten waren om terrorisme te gebruiken'.

Sudan, waar Osama bin laden jaren heeft verbleven en dat door de VS wordt beschouwd als een land dat terroristen steunt, heeft de aanvallen op Afghanistan afgekeurd. Volgens Sudan kan daarmee geen eind worden gemaakt aan geweld en terrorisme en zullen er onschuldige slachtoffers vallen onder de bevolking.

De grootste islamistische organisaties van Egypte, Jordanië, Libanon en Marokko hebben de aanvallen op Afghanistan bestempeld als het vergelden van terrorisme met terrorisme. 'De hele regio zal ontploffen en de wereld zal geen enkele vrede, veiligheid of zekerheid zien', zei een woordvoerder van de Moslim Broederschap in Egypte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden