Amerika tot op het bot verdeeld

Achtergrond..

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON Congreslid Jason Altmire was deze week het doelwit van een dubbel luchtoffensief. President Barack Obama belde hem vanuit Air Force One om hem aan te sporen voor zijn gezondheidsplan te stemmen. Tegelijkertijd vlogen in de lucht boven zijn kiesdistrict in Pennsylvania reclamevliegtuigjes met de tekst ‘Zeg Altmire dat hij tegen moet stemmen’.

In zijn kantoor op Capitol Hill kreeg Altmire bezoek van boze ‘Tea Party’-demonstranten, die ook een nee-stem eisten. Zijn kantoor in het kiesdistrict bij Pittsburgh, kreeg ook een lawine van demonstranten en telefoontjes. Altmire zegt dat hij naar zijn kiesdistrict luistert. Maar dat is scherp verdeeld over dit onderwerp.

De VS maken zich op voor de belangrijkste stemming van het Obama-tijdperk tot nu toe. Het slagen van een presidentschap staat op het spel. De koorts neemt campagne-achtige proporties aan.

De energie ligt dit keer vooral bij de tegenstanders. ‘Laat alles rusten wat je doet. Grijp de kinderen. Stap in de auto. We kunnen Obamazorg tegenhouden, maar we hebben nu ieders hulp nodig!’ luidt de oproep op de Tea Party-website. De activisten hebben ter ondersteuning van acties een kantoortje geopend bij het Capitool.

De tegenstanders van de wet gaven ook meer geld uit. Een groep onder leiding van de Kamer voor Koophandel, met veel geld van verzekeringsmaatschappijen, heeft deze maand al voor elf miljoen dollar aan tv-spotjes ingekocht: ‘Miljarden in nieuwe belastingen. Meer plichten voor bedrijven(...) Stop deze zorgwet die we niet kunnen betalen’, luidt een tekst.

De spotjes worden zeer gericht uitgezonden in districten met overwegend conservatieve kiezers die desondanks een Democratisch Congreslid hebben gekozen uit onvrede met president Bush. Het zijn juist deze Democraten die hun zetel in november dreigen te verliezen.

Maar Obama’s kamp is bezig aan een inhaalslag. De campagneveteranen van 2008 spreken hun internet- en telefoonnetwerk weer aan, de linkse internetbeweging MoveOn.org dreigt neestemmers met een anti-campagne in november.

En, de farmaceutische lobby investeert 12 miljoen in spotjes vóór het plan. Het Witte Huis heeft aan het begin van het proces de steun gekocht van deze lobby met de belofte de hoge medicijnprijzen grotendeels met rust te laten.

Zo krijgt Congreslid Betsy Markey, een eerdere tegenstemmer uit een conservatief district, een hele campagne over zich heen, met tv-spotjes, telefoontjes en een demonstratie: ‘Zeg tegen Congreslid Markey: als de verzekeringsbedrijven winnen, verliezen wij.’

Daarnaast oefenen Democratische leiders druk uit achter de schermen. Als iemand als Markley voor stemt, kan ze rekenen op geld, steun en wellicht een presidentieel bezoek tijdens de campagne voor november. Als ze tegenstemt, staat ze er alleen voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden