Amerika sleurt Damrak kopje onder

De tien vette dagen zijn voorbij. Twee weken steeg het Damrak onafgebroken - de AEX-index brak zelfs eindelijk uit de trading range van 480 tot 512 punten waar het al maanden tussen schommelde....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

De afgelopen maandag en dinsdag ingezette daling zette ook woensdag hard door. De AEX verloor gisteren 4,49 punten, om te eindigen op 511,35 punten. Weer iets ónder het niveau van die vermaledijde trading rage. Ook de Midkap-index van middelgrote bedrijven moest punten prijsgeven: de index verloor een bescheiden 0,6 procent, op 514,01 punten.

'Dat soort dagen heb je', zegt een handelaar laconiek. 'We hebben een vrij stevige rally achter de rug. Dan is het niet meer dan logisch dat je een kleine correctie ziet.'

Hoezeer Amsterdam op het kompas van New York drijft, blijkt uit de reactie, halverwege de middag, op tegenvallende Amerikaanse cijfers. De detailhandelsverkopen over februari in de Verenigde Staten blijken minder te zijn gestegen dan aanvankelijk werd gedacht. Voor beleggers is dit het teken dat consumenten, de drijvende kracht achter de economie, het voorlopig laten afweten. Daardoor zal het voorspelde herstel langer op zich laten wachten.

De koersen daalden over een breed front. In de AEX waren woensdag ruim twee keer zoveel dalers (18) als stijgers (7).

VNU stond aan top. Het uitgeefconcern kreeg er 3 procent bij; een bonus van beleggers vanwege de beter dan verwachte resultaten over 2001 die het concern gisteren bekendmaakte. Verder wisten consumentenbedrijven zich staande te houden in de zee van dalers. Vitaminepillenproducent Numico en het voedings- en wasmiddelenbedrijf Unilever wonnen er een paar eurocenten bij. 'Dat zijn zekere bedrijven in onzekere tijden', zo verklaart een handelaar.

Dalers waren de financiële waarden. Fortis maakte bekend dat de winst vorig jaar voor de eerste keer in meer dan tien jaar is gedaald. Hoewel de beurs was voorbereid - Fortis gaf al eerder een winstwaarschuwing -straften beleggers het concern af. De daling: min 1,1 procent. In één moeite door kregen ook Aegon, ING en ABN Amro ervan langs. Overal in Europa gingen banken en verzekeraars omlaag.

Op de lokale markt was Nyloplast de ster. De producent van kunststof pijpen en verbindingsstukken steeg 4,5 procent naar 7,42 euro, na bekendmaking van een forse winststijging over 2001.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden