Amerika's modernste divisie is eindelijk paraat

De Amerikanen sturen in hoog tempo nieuwe troepen naar een door chaos overweldigd Irak. De versterkingen zijn vooral hard nodig om de situatie in het noorden weer onder controle te krijgen....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Bestemming: de legerkampen in Noord-Koeweit. Amerika's modernste divisie, de 22 duizend man grote Vierde Infanterie uit Fort Hood is eindelijk inzetbaar. In het weekeinde, terwijl Operatie Iraqi Freedom op zijn einde liep, trokken de eerste onderdelen Irak binnen om ingezet te worden in het noorden. Vooral hier zijn slechts weinig Amerikaanse troepen aanwezig om het machtsvacuüm op te vullen.

Terwijl het materieel uit Texas wordt uitgeladen, behoeden De Los Santos en zijn collega's van de Inshore Boat Unit de schepen voor terroristische aanvallen. Ook hier is de angst voor zelfmoordaanslagen groot. 'Ik vertrouw niemand', roept sergeant Robert Crosby (42), zijn zware mitrailleur gericht op de toegang tot de haven. 'Hoe dichter iemand ons benadert, hoe gemener we worden. Dit is geen spel.'

In deze diepzeehaven in het uiterste zuiden van Koeweit wordt een van de 'missers' van Operatie Iraqi Freedom pijnlijk duidelijk: de afwezigheid van een noordelijk front. Met Kirkuk, Mosul en Bagdad steeds meer geplaagd door plunderingen en Ankara verontrust over de Koerdische plannen met Noord-Irak, wordt het gebrek aan troepen een steeds nijpender probleem voor het Central Command.

Ongeveer 62 duizend militairen hadden nu in Noord-Irak moeten zijn, als Turkije ze had toegelaten. Maar met slechts duizend man van een luchtlandingsbrigade ter plekke, en een klein aantal commando's, zijn de Amerikanen aangewezen op de goodwill van hun Koerdische bondgenoten. In het zwaarbeveiligde Ash Shuaybah worden in hoog tempo de 38 schepen van Task Force Iron, waarvan de Vierde Infanterie-divisie het hart vormt, uitgeladen.

Duizenden militairen zijn de afgelopen weken vanuit Texas gevlogen naar de kampen aan de grens met Irak. Van daaruit pendelen honderden dagelijks naar de haven om de voertuigen te inspecteren en naar Noord-Koeweit te vervoeren. Onderdelen van de divisie worden in gereedheid gebracht voor de laatste fase van de oorlog. Maar met de val van Tikrit in zicht - een missie waarvoor de Vierde Infanterie was aangewezen - lijkt de oorlog aan de divisie voorbij te gaan.

Al voor Operatie Iraqi Freedom begon, werd er op gespeculeerd dat Saddam Hussein niet in Bagdad maar in zijn geboorteplaats Tikrit stand zou houden. De Adnan-divisie van de Republikeinse Garde werd daarom al in een vroeg stadium naar de stad gedirigeerd. Volgens het Central Command werden direct na de val van Bagdad nog meer troepen samengetrokken in de stad die zijn groei aan Saddam dankte.

Het Pentagon zei vrijdag zich voor te bereiden op een 'groot gevecht', maar mariniers stuitten zondag op weinig verzet. Nu de oorlog grotendeels voorbij is, hoeft de coalitie slechts het plaatsje Al Qaim bij de Syrische grens in te nemen. Hier verdedigden Iraakse eenheden de laatste dagen opvallend fel posities bij een oude fosfaat-fabriek. De VS verdenken de Iraki's ervan massavernietigingswapens hier te verbergen.

Ook zouden Iraakse leiders zich hier ophouden. Mogelijk voor hun 'laatste gevecht'. Al Qaim werd tijdens de Golfoorlog gebruikt voor het lanceren van raketten. Waarschijnlijker is echter dat ze, zeker na de val van Tikrit, hun heil zullen proberen te zoeken in Syrië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden