Amerika probeert paniek over ebola te sussen

De Amerikaanse regering roept haar inwoners op kalm te blijven over het eerste ebolageval in de Verenigde Staten en verzekert dat het virus er niet tot een epidemie zal leiden.

Een speciaal schoonmaakteam haalt eventueel besmet materiaal uit de flat waar de ebolapatiënt in Dallas verbleefBeeld epa

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft in totaal honderd mogelijke gevallen van ebola onderzocht, zonder daarbij nieuwe besmettingen te hebben aangetroffen.

Het CDC heeft negen mensen geïdentificeerd die contact hebben gehad met de eerste Amerikaanse ebolapatiënt, die in het ziekenhuis in Dallas (Texas) ligt. Zij hebben een verhoogd risico op besmetting en worden daarom nauwlettend in de gaten gehouden, evenals veertig andere 'mogelijke contacten' van de patiënt. Geen van hen vertoont symptomen van de ziekte.

Niet naar school
Inmiddels houden sommige ouders hun kinderen thuis van school. De afgelopen dagen waren 10 procent minder leerlingen aanwezig dan gewoonlijk. Vier kinderen die in aanraking zijn gekomen met de ebolapatiënt komen sowieso niet naar school omdat ze elke dag meerdere keren worden getest op symptomen van het ebolavirus.

Amerikaanse media vragen zich af waarom het zolang duurde voordat de flat waarin de patiënt woonde werd schoongemaakt. Gisteren pas trok een schoonmaakploeg in isolatiekleding het pand binnen. De lakens uit het huis en ander mogelijk besmet materiaal werden in plastic tonnen afgevoerd. De kleding van de schoonmaakploeg wordt na afloop verbrand.

Bewaking
Onder de mensen die geïsoleerd zijn bevinden zich ook de vier familieleden van de besmette man. Die moesten voor de zekerheid al twee weken thuisblijven en mochten geen bezoek ontvangen. De familieleden zijn inmiddels naar een geheime locatie gebracht.

Vooral in Amerikaanse steden waar veel immigranten uit West-Afrika wonen, moeten scholen hun best doen om ouders gerust te stellen. Ouders hebben een brief gekregen waarin wordt uitgelegd dat er geen direct gevaar is voor kinderen. Op een school in Dallas hing gisteren een extra bord buiten: 'Kinderen eerst. Onze school is veilig.'

Angst
Amerikaanse autoriteiten melden dat ze er zeker van zijn dat het virus onder controle te houden is in de Verenigde Staten. Het virus dat ebola veroorzaakt is alleen over te dragen via lichaamssappen. 'We moeten de informatie naar buiten krijgen, want er is veel angst', aldus Anthony Fauci, hoofd van de afdeling Besmettelijke Ziektes van de National Institutes of Health.

De besmette patiënt is onder quarantaine in een ziekenhuis in Texas. Hij werd ziek na een bezoek aan het West-Afrikaanse Liberia. Eerder werd nog gedacht dat de Liberiaan direct of indirect contact had gehad met 100 mensen. De man reisde van Liberia via het vliegveld van Brussel naar Dallas. Hij ging vorige week vrijdag naar een ziekenhuis in Dallas, maar werd naar huis gestuurd met antibiotica. Zondag is de man alsnog opgenomen.

Op volkskrant.nl/ebola brengen we het verloop van de epidemie in kaart en rapporteren we de meest recente informatie, verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden