Amerika praat met nieuwe Hamas-regering

De Amerikaanse consul in Jeruzalem heeft dinsdag gesproken met de Palestijnse minister van Financiën Salam Fayyad. Dat hebben Palestijnse regeringsvertegenwoordigers gezegd....

AP

Het was het eerste contact tussen de Verenigde Staten en de nieuwe Palestijnse coalitieregering die zaterdag is aangetreden.

De Amerikaanse regering had al aangekondigd contact te zullen houden met gematigde Palestijnse kabinetsleden zoals Fayyad. Daarmee nam zij afstand van het Israëlische standpunt.

De Israëlische premier Ehud Olmert blijft de nieuwe Palestijnse regering boycotten, omdat die niet expliciet tegemoet komt aan de eisen die de internationale gemeenschap de Palestijnen stelt - afzweren van geweld, erkenning van Israël en steun voor met Israël gesloten overeenkomsten.

Fayyad bevestigde dat hij met consul-generaal Jacob Walles had gesproken.Hij zei dat de ontmoeting, in Ramallah op de Westoever, deel uitmaakte van zijn 'contacten met de internationale gemeenschap'. Fayyad, een voormalige medewerker van de Wereldbank die wordt gerespecteerd in het Westen, speelt een belangrijke rol bij de pogingen de internationale sancties opgeheven te krijgen.

De Noorse onderminister van buitenlandse zaken Raymond Johansen, die de Palestijnse regering maandag als eerste vertegenwoordiger van het Westen met een bezoek vereerde, zei dinsdag dat Israël uit woede daarover een ontmoeting met hem heeft afgezegd.

'We begrijpen dat dit een gevoelige kwestie is, maar we hadden gehoopt dat het mogelijk zou zijn geweest hen te ontmoeten en voor hen om tegenover ons hun zorgen te uiten', zei Johansen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de regering na de verkiezingsoverwinning van Hamas in 2006 heeft besloten contact te weigeren met buitenlanders die Hamas-leden bezoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden