Amerika pakt drugs Nederlandser aan

Marihuana kopen is in het Californische Oakland net iets lastiger dan in Amsterdam. Maar veel scheelt het niet meer. Je kunt bij The Bulldog, genoemd naar het Amsterdamse voorbeeld, voor 60 dollar per jaar (ruim 40 euro) lid worden van een privéclub.

Van onze correspondent Philippe Remarque

De politie vervolgt na een referendum in de stad de verkoop van kleine hoeveelheden in deze clubs niet meer. ‘We gaan jullie kant op’, zegt Lee, die volgend jaar met een referendum echte legalisering en belasting van de wietindustrie in Californië wil afdwingen.

150 dollar voor recept van arts

In andere Californische steden moet je een brief van je dokter hebben. ‘Wij verstrekken alleen recepten aan patiënten’, zegt een woordvoerder van MediCann in San Francisco vroom. ‘Patiënten moeten een bewijs tonen dat ze aan een chronische kwaal lijden.’

Dit is echter een wassen neus, weet iedereen. Voor 150 dollar schrijven MediCanns artsen marihuana voor voor allerhande kwalen, zoals slapeloosheid, diarree of stress. Artsen die bereid zijn briefjes te schrijven adverteren stevig.

Nederland kan leren van Californië

‘Het is cynisch, maar zo heeft Californië drugsgebruik in feite gelegaliseerd’, zegt Sanho Tree, drugs-expert van het Institute for Policy Studies in Washington. ‘En er is niets ergs gebeurd. We pakken alleen geld af van de Mexicaanse drugskartels.’

Tree vindt zelfs dat Nederland nog iets kan leren van de Californische aanpak. ‘Zij hebben het achterdeurprobleem gereguleerd.’ De staat verstrekt immers licenties om cannabis voor medisch gebruik te verbouwen. Zo is er legale wietteelt, iets dat in Nederland politiek nog onhaalbaar is.

'Een andere wind' in de VS

De Amsterdamse burgemeester Cohen – een voorstander van legale teelt – wees minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken er vrijdag in een brief op dat er in de VS een ‘andere wind waait’. Het internationale tij zou gunstig zijn voor het liberale Nederlandse geluid.

In het eerste heeft Cohen gelijk. Er is in Amerika nu een president aan de macht die beloofde drugsgebruik als een medisch probleem te zien en niet zozeer als misdaad.

In mei liet Obama’s ‘drugs-tsaar’, Gil Kerlikowske, weten dat de beruchte term ‘war on drugs’ tot het verleden behoort. En er is een belangrijke concrete stap gezet: minister van justitie Holder kondigde aan dat de federale drugspolitie (DEA) geen invallen meer zal doen bij cannabisverkopers en -gebruikers, als die zich houden aan de wetgeving van hun staat aangaande medisch marihuanagebruik.

Dertien staten

Onder Obama’s voorganger Bush zijn in Californië nog tweehonderd invallen gedaan, want op landelijk niveau blijft cannabis streng verboden.

Al dertien staten staan medisch gebruik van cannabis toe. Die worden nu niet meer gestoord door de DEA. In Colorado zijn in korte tijd honderd cannabisclubs ontstaan.

De wietindustrie in Californië heeft een geschatte omzet van 2 miljard dollar per jaar. Richard Lee opende in Oakland een handelsschool voor de cannabisindustrie, de ‘Oaksterdam University’.

Taboe

Landelijk is het aantal voorstanders van legalisering in tien jaar gestegen van 30 naar 43 procent. ‘De mensen zien in dat de oorlog tegen drugs volstrekt mislukt is’, zegt drugsexpert Sanho Tree. Het drugsgebruik ligt in de VS hoger dan in het liberale Nederland.

Maar het taboe blijft, geeft hij toe. In het Congres is nog lang geen meerderheid te vinden voor wijziging van de strenge landelijke wetten. Obama besteedt wijselijk niet te veel politiek kapitaal aan het polariserende thema.

Justitie stelde dan ook onlangs in een memo dat marihuana ‘een gevaarlijke drug’ is en ‘de onwettige verspreiding ervan een ernstig misdrijf’.

Volgens Tree is het niet zo eenvoudig de oorlog tegen drugs zomaar terug te draaien. ‘Er is een bureaucratie van 23 miljard dollar voor opgebouwd, en er woedt nu dus een strijd om geld en banen. De regering kan alleen heel geleidelijk de koers verleggen.’

Op dit recent vrijgegeven filmpje van Marilyn Monroe, gemaakt eind jaren vijftig in New Jersey, zou de filmster volgens een FBI-agent marihuana roken. (AFP) Beeld
Op dit recent vrijgegeven filmpje van Marilyn Monroe, gemaakt eind jaren vijftig in New Jersey, zou de filmster volgens een FBI-agent marihuana roken. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden