Amerika op weg naar een totalitaire staat

In hun poging om het mislukte Irakavontuur als een succes te betitelen, beginnen de Amerikaanse neocons steeds grotere wartaal uit te slaan.

Neem talkshowpresentator Kudlow gisteren over 'De prijs van de vrij­heid': "Nadat president Bush het slagveld naar Irak heeft verplaatst, wordt Al Qaida door de Amerikaanse troepen opgejaagd. De jihadisten worden gedwongen op hun eigen grondge­bied te blijven en kunnen daardoor geen nieuwe aanval op Amerika uitvoeren".

Dit suggereert dat de Amerikanen Irak met een soort Israëli­sche Palestij­nen-ghettomuur onder controle zouden hebben, zodat er geen jihadist meer uit kan. En dat zij alle jihadisten monito­ren.

Uiteraard is het één noch het ander het geval. Probleem is juist dat die jihadisten zich vrij kunnen bewegen, mede omdat niemand hen van 'gewo­ne' burgers kan onderscheiden. Een baard en een geweer dragen ze immers allemaal. Bovendien komen er door Irak buiten Irak steeds weer nieuwe jihad­strijders bij, op basis van een demografisch overschot van overtollige Arabische jongemannen waarvoor geen ander emplooi bestaat.

Het vergt ongetwijfeld een buitengewone mentale inspanning, maar verplaats u voor eenmaal in een jihadist. Zou u zich dan door de Mesopo­tamische legeroe­feningen van generaal Petraeus ervan laten weer­houden 9/11 te herhalen?

Dat zo'n herhaling is uitgebleven, moet andere oorzaken hebben - zoals de stringente veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Tot 2001 kon je op sommige binnenlandse Amerikaanse vluchten nog zo'n beetje je geweer aan boord meenemen.

Nu is vliegen in de VS beslist veiliger - maar dat heeft zijn prijs: minder vrijheid. De panische angst voor nieuwe aanslagen heeft ertoe geleid dat met de Patriot Act de burgerrechten deels zijn opgeschort. Bush wilde nog verder gaan, met maatregelen die een dictatuur niet zouden misstaan.

Het resultaat van de Amerikaanse obsessie met totale onkwetsbaarheid heet waterboar­ding en Guantanomo Bay. Daarmee heeft Bin Laden bij Bush voor elkaar gekregen waarin Hitler en Stalin bij Roosevelt en Eisenhower niet slaagden: Amerika de eerste stappen te laten zetten op weg naar een totalitaire staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden