Amerika kiest onverbloemd voor hegemonie van geweld

De VS kiezen onverbloemd voor het recht van de sterkste en de hegemonie van geweld. Daarbij komt dat de overmacht aan neoconservatieven in de VS-regering een gevaarlijk nationalisme in de bevolking losmaakt....

Nuenen Rob Riedijk

Wat doodsangst bij vredelievende wereldburgers zou moeten inboezemen is het feit dat de VS de VN als 'irrelevant' betitelen. En dat ze uit zijn op een nieuwe wereldorde. Vrij vertaald betekent dit dat in de toekomst alle Amerikaanse acties, zowel civiel als militair en op handelsgebied, zullen worden getoetst aan de Wolfowitz-doctrine en aan hun neoconservatieve denken over rechtsorde en rechtvaardigheid. En zoals uit hun gedragingen blijkt wordt die 'justice' erkend voorzover dat niet strijdig is met eigenbelang en ingewortelde conservatieve overtuigingen.

Samenvattend kan men stellen dat Amerika de normen en waarden van een beschaafde wereld terzijde schuiven en de ideologie van de sterkste omarmen. Dat zij daarmee aanpikken in het rijtje van landen behorend tot 'Axis of evil' zal ze een rotzorg zijn. Het recht op het grootste gelijk van de wereld ligt toch in de VS en nergens anders? Ze offeren er desnoods hun eigen mensen voor op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden