'Amerika hield slachtoffers Iraaks gifgas geheim'

De Amerikaanse regering heeft verzwegen dat Amerikaanse militairen tijdens de oorlog in Irak zijn blootgesteld aan verouderde chemische wapens van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Een aantal militairen liep daardoor verwondingen op.

redactie
De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein in 1999. Beeld epa
De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein in 1999.Beeld epa

Dat meldt The New York Times vandaag op basis van documenten van inlichtingendiensten en interviews met tientallen Amerikaanse en Iraakse regeringsmedewerkers.

Zeker zeventien Amerikanen en zeven Iraakse politiemensen kwamen tijdens de bezetting van Irak in aanraking met onder meer zenuwgas en mosterdgas. Zij raakten gewond bij het vernietigen van de verouderde chemische wapens die door Saddam Husseins regime waren achtergelaten. Het ging om zo'n vijfduizend wapens van voor 1991, waarvan de meeste al onbruikbaar waren geraakt. Saddam gebruikte die in de jaren tachtig in de oorlog tegen Iran.

Pijnlijk
Een voormalige Amerikaanse legerofficier, Jarrod Lampier, zei dat de Amerikaanse regering meerdere redenen had om de blootstelling van Amerikaanse en Iraakse militairen aan chemische wapens te verzwijgen. Het zou voor de regering van president George W. Bush te pijnlijk zijn geweest om te melden dat alleen verouderde chemische wapens waren gevonden. Bush had juist tot de invasie van Irak besloten, omdat Saddam Hussein moderne massavernietigingswapens zou hebben. Die wapens zijn nooit aangetroffen.

Niet naar ziekenhuis
Amerikaanse militairen in Irak mochten niet uit de school klappen over de verouderde chemische wapens. Ook de medische behandeling voor gewond geraakte militairen liet te wensen over. Een Amerikaanse sergeant zei dat hij geen toestemming kreeg om naar het ziekenhuis te gaan, nadat hij brandwonden had opgelopen door contact met mosterdgas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden