Amerika heeft liever jonge bloggers dan oude dissidenten op Cuba

SANTA CRUZ - De Verenigde Staten zijn hun vertrouwen in de traditionele dissidenten in Cuba aan het verliezen, blijkt uit een door WikiLeaks gepubliceerd diplomatiek bericht. Volgens de Amerikaanse gezant in Havana zijn de opposanten van Cuba's communistische regering te oud, maken ze te veel ruzie en vinden hun ideeën weinig weerklank bij de bevolking.

Van onze correspondent Allart Hoekzema
Guillermo Farinas, dissident in Cuba. Beeld ap
Guillermo Farinas, dissident in Cuba.Beeld ap

In een document van april 2009 van de Amerikaanse diplomatieke missie in Havana, wordt de Cubaanse oppositie beschreven als een gepolariseerde en vaak door 's lands veiligheidsdienst gemanipuleerde groep die weinig binding heeft met de samenleving.
'Zonder een werkelijke verstandhouding onder de oppositieleiders is het onwaarschijnlijk dat de traditionele dissidentenbeweging de Cubaanse regering kan vervangen', aldus het bericht, dat is ondertekend door de Amerikaanse missiechef in Cuba, Jonathan Farrar. 'De onmiddellijke opvolgers van het Castro-regime zullen waarschijnlijk voortkomen uit het middenkader van regeringsfunctionarissen', voegt Farrar eraan toe.

Ondersteund

De VS hebben de Cubaanse oppositie met miljoenen dollars ondersteund sinds de revolutie van 1959, die Fidel Castro aan de macht bracht en het Caribische eiland veranderde in een socialistische natie. De communistische autoriteiten beschuldigen de dissidenten al decennialang ervan huurlingen te zijn in dienst van de ideologische aartsvijand Washington.

Volgens het document houden veel dissidenten zich meer bezig met het bemachtigen van geld dan met het zoeken naar steun voor hun voorstellen onder bredere sectoren van de Cubaanse maatschappij. 'Een politieke organisatie zei behoorlijk open en vrij tegen de missiechef dat ze financiële middelen nodig had om salarissen te betalen. Ze presenteerde een begroting in de hoop dat de Interests Section die zou dekken', schrijft Farrar.

Geweten

De Amerikaanse diplomaten in Havana blijven van mening dat de dissidenten 'het geweten van Cuba' vormen en dat voortzetting van steun van de VS noodzakelijk is. Niettemin erkennen ze 'weinig aanwijzingen' te hebben dat de opposanten, zoals dezen zelf zeggen, duizenden Cubanen vertegenwoordigen. 'Veel belangrijke dissidenten zijn ouder dan 60 jaar', meldt de missiechef. 'Ze hebben weinig contact met de jongere Cubanen. Hun boodschap is niet aantrekkelijk voor de jeugd.'

Afgesneden

Elizardo Sánchez Santa Cruz, mensenrechtenactivist en de nestor van de dissidenten, zegt in een recent interview met de Spaanstalige krant El Nuevo Herald uit Miami dat hij zich niet 'afgesneden' van de jongeren voelt. Maar hij geeft toe dat er in bepaalde gevallen sprake is van een generatiekloof. 'De oudere dissidenten zijn vaak wantrouwig tegenover nieuwkomers, want we leven in een politiestaat die heimelijk weet binnen te dringen in de oppositie', aldus Sánchez.

Het Amerikaanse diplomatieke bericht uit Havana meldt dat jonge, populaire Cubaanse bloggers, artiesten en kunstenaars veel doeltreffender zijn bij het in twijfel trekken van het systeem. 'We geloven dat de nieuwe generatie niet-traditionele dissidenten, zoals de blogster Yoany Sánchez, een grote invloed zal hebben in het post-Castrotijdperk', schrijft Farrar.

Communicatiekanaal

Andere berichten van de Interests Section (de facto de Amerikaanse ambassade) en het ministerie van Buitenlandse Zaken, uit december 2009, onthullen de wens van Cuba's president Raúl Castro een 'geheim communicatiekanaal' te openen om rechtstreeks met Washington over toenadering te kunnen onderhandelen. Maar zowel Farrar als minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei, dat als Castro wilde praten, hij de huidige diplomatieke kanalen zou moeten gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden