Amerika heeft gekozen

Drie maanden lang volgde correspondent Arie Elshout vijf kiezers in de Verenigde Staten. Gisteren gaven zij definitief antwoord op de vraag: wie moet president worden?

Jesse Rose

Woonplaats: Queens, New York

Geboortedatum: 3 februari 1983

Beroep: Advocaat

Gestemd op: toch Obama

Ik heb overwogen niet te stemmen. Ons systeem is achterlijk. Twee partijen komen met twee kandidaten, wier ideeën en politiek misschien wel, misschien niet aansluiten bij die van hun kiezers. De keus tussen hun onderlinge verschillen is eigenlijk de enige echte keus.

Toch heb ik voor Obama gestemd, ondanks mijn bedenkingen. De doorslag gaf zijn antwoord op orkaan Sandy. In tegenstelling tot Romney is hij voor FEMA, de nationale instelling die hulp biedt bij rampen. Zoals nu bij kennissen van mij, wier huis is verwoest, die dakloos zijn geworden of familie hebben verloren. Maar wie er ook gewonnen heeft, de grote verliezer is de Amerikaanse democratie.

Ronda Vuillemont-Smith

Woonplaats: Broken Arrow, in de staat Oklahoma

Geboortedatum: 13 maart 1961

Beroep:Huisvrouw en burgerlobbyist

Gestemd op: Romney

Ik heb geen moment geaarzeld en voor Romney gestemd. Hij is niet zo rechts als ik, maar ik ben dan ook een ultraconservatief, een über-conservatief, ha ha. Ik ben tegen te veel belasting en overheidsregels.

Amerika stond deze verkiezingen op een kruispunt. Herstelt het zich, of worden we nog socialistischer of zelfs communistisch? Als er maar geen verkiezingsbedrog is gepleegd. Ik zag beelden van Black Panthers die zich in Philadelphia buiten stemlokalen hadden opgesteld.

Ik ben bang voor inflatie. Veel mensen verliezen hun huis. Ik red het wel, ben een overlever, maar ik vrees voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Lorenzo Mitchell

Woonplaats: Brooklyn, New York

Geboortedatum: 17 oktober 1951

Beroep: Kruier

Gestemd op: Obama

Mijn vrouw en ik hebben Obama gekozen. Mijn zonen hebben niet gestemd. Niet geïnteresseerd. Te veel problemen thuis of met het werk. Voor 2008 stemde ik ook nooit, maar door Obama wel. Ik stemde niet, omdat ik geen eerlijkheid zag.

In Obama zie ik die wel. Maar this guy Romney liegt zoveel... In dat debat in Denver geloofde Obama zijn oren niet en hij kon vervolgens geen stom woord meer uitbrengen.

Met Obama gaf Amerika eindelijk een kans aan iemand die anders was, iemand buiten henzelf. Mijn grootste angst was dat hieraan op de verkiezingsdag hier weer een zou worden gemaakt en dat Amerika weer afglijdt.

Troy Kilzer

Woonplaats: Ames, in de staat Iowa

Geboortedatum: 14 juli 1960

Beroep: Postbode

Gestemd op: Romney

Ik heb op Romney gestemd, omdat ik als Republikein geloof in de vrijheid van het individu, een fundament onder onze maatschappij. We moeten wel sterkere kandidaten krijgen dan Romney.

Het is lang geleden dat een campagne zo spannend en hard was als deze. Als postbode zag ik nooit eerder zoveel borden in de tuinen. De frontlinies zijn duidelijk. Maar velen mijden de tegenpartij. Spreken alleen met de kameraden uit hun eigen leger. Je praat niet met de vijand over politiek.

Wie er ook wint, de rest van bevolking is terneergeslagen. Amerika is politiek zo gespleten dat er tijd nodig is om dit te laten helen. We zijn nooit zo dicht bij een economische catastrofe geweest.

Barbara Olencki

Woonplaats: Upper Arlington, Ohio

Geboortedatum: geheim

Beroep: Werkzoekende

Gestemd op: Obama

Mijn stem is naar president Obama gegaan. Hij doet wat hij kan, gezien de verdeeldheid en de spelletjes die worden gespeeld door het Congres.

Er waren veel te veel negatieve advertenties. Het is triest dat er zo veel geld is gestoken in de campagne. Dat had beter naar voedselbanken kunnen gaan. Alle negativiteit beïnvloedde hoe familie en vrienden over de kandidaten spraken. Iemand zei het kwaad in Obama's ogen te zien. We hebben een leider nodig met 'soul'. Politiek, ego en financiële macht hebben te lang geregeerd. Maar ik zie ook te veel burgers die om hulp schreeuwen. De onvolwassenheid van zo velen trekt het land omlaag. Toch is Amerika een fantastische plek om te leven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden