Amerika geen voorbeeld

De rector magnificus van Universiteit Utrecht heeft besloten de tentamenuitslagen van studenten met naam en toenaam bekend te maken - dus ook de onvoldoendes.

Hij hoopt dat zo'n politiek van naming & shaming een positieve uitwerking heeft op de motivatie van zijn studenten.

Nog afgezien van de vraag of die stap juridisch wel haalbaar is, kan men zich afvragen of zo'n beleid succesvol zal zijn. Daarvoor is waarachtig wel iets anders nodig.

Interessant is dat de rector meent dat de studenten qua studie-uren een voorbeeld kunnen nemen aan hun collega's in Amerika en Azië - die zouden twee keer zoveel tijd aan hun studie besteden. Onzin.

Ironisch genoeg verscheen vorige week in de The New Yorker een artikel waarin het tegendeel wordt beweerd.

Sinds 1961 is het aantal uren dat Amerikaanse studenten aan hun studie besteden, gedaald van gemiddeld 25 uur naar 12 à 13 uur per week, met uitschieters naar beneden van minder dan 5 uur. Dat zijn cijfers die aanzienlijk lager liggen dan die van de gemiddelde Nederlandse student.

Misschien moeten bestuurders eens ophouden naar 'Amerika' te verwijzen als we het hebben over (reële) problemen in het Nederlandse hoger onderwijs.

Het Amerikaanse stelsel voor hoger onderwijs omvat immers ook universiteiten en colleges die nauwelijks boven het niveau van het MBO uitkomen, naast topinstellingen met een budget dat net zo groot is als dat van alle Nederlandse universiteiten bij elkaar, en waarvoor studenten meer dan 50 duizend dollar per jaar collegegeld betalen.

Alleen daarom al zijn vergelijkingen niet op zijn plaats. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het Amerikaanse onderwijsstelsel in een diepe crisis zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden