Amerika gaat eisen stellen aan Karzai

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft zondag concrete eisen genoemd die de VS aan de Afghaanse regering gaan stellen.

Van onze correspondent Philippe Remarque

Zo moet Afghanistan een commissie instellen die corruptie onderzoekt, en een tribunaal om de zwaarste gevallen te veroordelen. De VS willen geen civiele hulp meer bieden zonder garanties dat het geld ook echt wordt ingezet.

‘Wij vinden dat president Karzai en zijn regering beter kunnen presteren. Die boodschap hebben we overgebracht’, zei Clinton in een interview met ABC vanuit Singapore, waar zij en president Obama een top bezoeken van de ASEAN (tien Zuidoost-Aziatische landen). ‘We gaan alles doen wat we kunnen om een sfeer te scheppen waarin het bloed en de middelen die Amerika in Afghanistan steekt, gerechtvaardigd kunnen worden’.

Amerika zoekt, in de woorden van Clinton, naar ‘tastbaar bewijs’ dat de regering tot op lokaal niveau ‘meer doet om te voorzien in de behoeften van de bevolking’. Clinton ziet ‘sterke en zwakke punten’ in Karzai, zei ze in een tweede tv-interview. ‘Maar er was tot nu toe geen regering die iets tegen corruptie doet en diensten levert aan de Afghaanse bevolking’.

Clinton zei dat geen civiele hulp meer wordt geboden ‘tot we de garantie hebben dat die in enige vorm naar de Afghaanse overheid vloeit’. De commissie en het Tribunaal moeten tonen dat Kabul ‘iets doet tegen degenen die hebben geprofiteerd van het geld dat de laatste acht jaar naar Afghanistan is gestroomd’.

Karl Eikenberry, de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, heeft Obama blijkens uitgelekte berichten gewaarschuwd dat de regering van Karzai te zwak en te corrupt is om succesvol mee te kunnen samenwerken. Hij vindt dat dat eerst moet verbeteren alvorens de inzet van extra Amerikaanse troepen wordt overwogen .

De Amerikaanse commandant generaal McChrystal vraagt om veertigduizend extra soldaten. In het langdurige interne debat over de Afghanistanstrategie staat Hillary Clinton volgens ingewijden aan de kant van McChrystal.

De Afghaanse president Hamid Karzai (AP) Beeld
De Afghaanse president Hamid Karzai (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden