Amerika bewaart de vrede in Midden-Oosten, hoe koud die ook is

Voor een historicus geeft Marnix Koolhaas (Forum, 16 oktober) blijk van een beperkt geheugen en een zwaar gekleurd inzicht. Bin Ladens eis van een eigen Palestijnse staat is op zich terecht, maar hij misbruikt het Israëlisch-Palestijnse conflict; hij kan dan ook op weinig steun rekenen van de Palestijnse Autoriteit....

AMSTERDAM Frank Conijn

Koolhaas dient ook te bedenken dat (de omvang van) de stationering van de Amerikaanse troepen aldaar een direct gevolg is geweest van Hitleriaanse expansiedrift van Saddam Hussein. Zonder de Amerikanen was de kans niet denkbeeldig geweest dat Hussein inmiddels veel grotere delen van het Midden-Oosten onder zijn fascistische controle had gekregen, en in ieder geval voor nog grotere problemen zou hebben gezorgd. De Amerikanen bewaren daar de vrede, hoe koud die ook is. Ze dringen de Saudische (moslim)cultuur verder niets op.

Koolhaas lijkt gelijk te hebben als hij stelt dat de Amerikanen zich ten onrechte vereenzelvigen met een ondemocratische staat als Saudi-Arabië. Het lijkt er echter evenzeer op dat de regering aldaar het voor elkaar heeft gekregen om de stammen, die naar verluidt elkaar in het verleden heftig hebben bestreden, tot een vreedzaam samenleven te hebben geforceerd.

Ik ben fel tegen de instelling van de Israëlische regering, met hun nutteloze en contraproductieve politiek van vergelding. Zij dienen dan ook onmiddellijk de nederzettingen in de bezette gebieden te verlaten, en het land simpelweg terug te geven aan de Palestijnen, als eerste stap naar een blijvend stabiel nabuurschap.

De steun die Koolhaas echter aan de genoemde tweede eis geeft, is verwerpelijk. En dan heb ik nog niet eens over de manier waarop Bin Laden en de zijnen denken dit alles te moeten bereiken, het 'vergeten' van de Amerikaanse inzet ter bevrijding en bescherming van moslim-burgers in de Balkan en Somalië, het feit dat de moslimcultuur in de VS alle vrijheid geniet, en het feit dat er nooit één Amerikaanse soldaat ingezet is tegen de Palestijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden