American Sniper, Liefdeslied, Cor Jaring

De favorieten en de aanraders van de redactie: films over een scherpschutter en over een robot bijvoorbeeld. Of theater over de liefde.

Bradley Cooper in American Sniper. Beeld Warner Bros Picture
Bradley Cooper in American Sniper.Beeld Warner Bros Picture

Film: American Sniper

Regie Clint Eastwood

Portret van Amerika's meest dodelijke scherpschutter, vol onverbloemd patriottisme en met sterk spel van Bradley Cooper. Simplificeert de oorlogsstrijd, maar is minder eenduidig waar het de gevolgen van geweld betreft, althans op de Amerikanen. In het thuisland, waar de speelfilm over scherpschutter Chris Kyle de critici verdeelde, kreeg regisseur Clint Eastwood bijval van collega Michael Cimino. Die maakt eind jaren zeventig met The Deer Hunter iets soortgelijks mee: het publiek stroomde massaal toe voor zijn oorlogsfilm, maar critici verweten hem een nationalistische en fascistische film te hebben gemaakt, vol Amerikaanse helden en Vietnamese beesten.

Theater: Liefdeslied.

Door Wittenbols & Ligthert in coproductie met Theatergroep Suburbia. Tournee t/m 24 april.

Diep in de provincie rijdt een man met zijn auto het water in. Midden in de nacht komen zijn geliefde, moeder, een nachtzuster en een rechercheur in het ziekenhuis samen, en ventileert ieder zo zijn eigen kijk op dit merkwaardige ongeluk. Astrid van Eck, Beppie Melissen, Anneke Blok en Paul R. Kooij zetten heerlijke personages neer in Liefdeslied, de nieuwste voorstelling van Wittenbols & Ligthert. Over liefde, inderdaad.

Fotografie: Cor Jaring

COR WAS HIER. 14 maart t/m 28 juni, Huis Marseille, Amsterdam. Cor Jaring Fotograaf. 13 maart t/m 12 juli, Stadsarchief, Amsterdam.

Cor Jaring (1936-2013) met zijn 'kiekkassie' - goed dat er eens een grote tentoonstelling aan deze bijzondere Amsterdamse havenarbeider / fotograaf wordt gewijd. En hoe. Huis Marseille en het Stadsarchief in Amsterdam presenteren tegelijk een overzicht. In het Stadsarchief staan de anarchistische Provojaren centraal, terwijl in Huis Marseille meer aandacht is voor het persoonlijke leven van rouwdouwer Jaring. Fotograaf Sander Troelstra, die zijn collega in de laatste jaren van diens leven leerde kennen, mocht putten uit zijn persoonlijke archief, dat onder meer nog nooit eerder vertoond werk uit Japan bleek te bevatten. Bij de laatste tentoonstelling verschijnt de publicatie COR, met teksten van schrijver Joris van Casteren en Cor Jaring zelf.

Film: Chappie

Regie Neill Blomkamp

Een politierobot gedraagt zich in Johannesburg anno 2016 na herprogrammering als een schuchter en denkend mens, maar een door de Zuid-Afrikaanse rapcrew Die Antwoord gespeelde bende doopt hem tot 'Chappie' en wil hem opvoeden tot 'illest gangsta on the block'. De derde speelfilm van talent Neill Blomkamp vliegt alle kanten op, van gangsterparodie en slapstick tot sociaalmaatschappelijke kritiek en filosofische bespiegeling op computerbewustzijn, volgens het gedachtegoed van Isaac Asimov. Dat is charmant en hoogstvermakelijk, maar de filmer gedijt beduidend beter bij een scherpere focus.

Beeldende Kunst: Ed Atkins

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 31/5.
Stedelijk.nl

Zet uw zintuigen in de ontvankelijkheidsmodus en schakel uw begripscentrum even uit. Kortom dompel uzelf onder in de duistere gemoedswereld van de Engelse videokunstenaar Ed Atkins. In de kelderzaal van het Stedelijk in Amsterdam heeft hij een parcours gekregen waarin hij de geneugten, waanzin en donkere kant van onze tijd aan de kaak stelt, met videoprojecties van artificiële, maar pratende alter ego's.

Theater: Zout op mijn huid

Door Hummelinck Stuurman, regie Mirjam Koen. T/m 16/5.

De begeerte is de hele voorstelling van hun gezichten af te lezen. Dragan Bakema en Sophie van Winden spelen een simpele visser en een intellectuele Parisienne van wie de lichamen voor elkaar gemaakt lijken. Samenleven gaat niet, daarvoor is het klassenverschil domweg te groot. Maar de passie laat zich niet insnoeren. In deze puik gespeelde bewerking van de roman Zout op mijn huid van regisseur Mirjam Koen (voormalig Onafhankelijk Toneel) kijkt de vrouw als ze ouder is terug op haar onmogelijke verhouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden