'America First!' Lees hier de volledige speech van Trump terug

President Donald Trump sprak, na in Washington te zijn ingezworen tot de 45e president van de Verenigde Staten, ongeveer een miljoen toeschouwers toe. In zijn felle inauguratiespeech sprak hij onder andere over het teruggeven van de macht aan het volk en het sluiten van de grenzen voor immigratie en handel. 'Amerika Eerst!'

Voetnoten: Arie Elshout en vertaling: Lisa Negrijn
null Beeld afp
Beeld afp

Wij, het Amerikaanse volk, worden nu verenigd in deze grote nationale inspanning om ons land weer op te bouwen en de belofte ervan te herstellen voor ons hele volk.

Samen zullen we nog vele, vele jaren de koers van Amerika en van de wereld bepalen. We zullen voor uitdagingen komen te staan. We zullen ontberingen doorstaan. Maar we zullen de klus klaren.

Iedere vier jaar komen we op deze treden bijeen voor een ordelijke en vreedzame overdracht van macht. En we zijn president Obama en zijn first lady Michelle Obama dankbaar voor hun hoffelijke hulp tijdens deze overgangsperiode. Ze waren fantastisch. Bedankt.

Deze ceremonie vandaag heeft echter een speciale betekenis. Niet alleen omdat de macht wordt overgedragen van de ene regering aan de andere, of van de ene partij aan de andere. We dragen de macht van Washington DC over, en geven die terug aan u, het volk.

null Beeld
Beeld

Al te lang heeft een kleine groep mensen in de hoofdstad van ons land profijt gehad van de regering, terwijl het volk de prijs betaalt. Washington gedijde, maar het volk deelde niet in deze rijkdom. Politici hadden succes, maar de banen verdwenen en de fabrieken sloten. (...) Dat gaat hier allemaal veranderen, nu meteen, want dit is uw moment. Het behoort u toe. (...)

Waar het echt om gaat, is niet welke partij de regering aanstuurt, maar of het volk onze regering aanstuurt. 20 januari 2017, zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop de burger weer de bestuurder van dit land werd.

De vergeten mannen en vrouwen in ons land zullen niet langer worden vergeten. Iedereen luistert nu naar u. U kwam met tientallen miljoenen, om onderdeel te worden van een historische beweging, zoals de wereld die nog nooit gezien heeft.

null Beeld
Beeld

Aan deze beweging ligt de cruciale overtuiging ten grondslag, dat een natie bestaat om haar burgers te dienen. (...) Maar voor te veel van onze burgers, is de realiteit anders.

Moeders met kinderen, gevangen in armoede in onze binnensteden, verroeste fabrieken die als grafstenen verspreid zijn over ons land. Een onderwijssysteem waar enorm veel geld in omgaat, maar dat onze jonge, prachtige leerlingen kennis ontzegt. En de misdaad en bendes en drugs die te veel levens hebben gestolen en zoveel van het onbenutte potentieel van ons land wegroofden. Deze Amerikaanse slachting stopt hier, nu meteen. (...)

undefined

null Beeld
Beeld

Decennialang verrijkten we buitenlandse industrie ten koste van de Amerikaanse industrie, subsidieerden we de krijgsmachten van andere landen terwijl onze eigen krijgsmacht op droevige wijze leegliep.

null Beeld
Beeld

We beschermden de grenzen van andere landen, maar weigerden onze eigen grenzen te beschermen. En we hebben duizenden miljarden dollars besteed in het buitenland terwijl de Amerikaanse infrastructuur steeds verder in verval raakte.

We maakten andere landen rijk terwijl de rijkdom, kracht en het zelfvertrouwen van ons eigen land in rook opgingen. Een voor een sloten onze fabrieken, en vertrokken ze, zonder ook maar een seconde te denken aan de miljoenen Amerikaanse arbeiders die ze achterlieten. De rijkdom van de burgers uit onze middenklasse werd hen ontnomen en over de hele wereld verdeeld. Maar dat is het verleden, en vanaf nu kijken we alleen nog naar de toekomst.

We zijn hier vandaag bijeen gekomen om een nieuw besluit uit te vaardigen dat in elke stad, in elke buitenlandse hoofdstad en overal waar macht gestoeld is, gehoord zal worden. Vanaf vandaag, wordt ons land geregeerd door een nieuwe visie. Vanaf vandaag is het 'America First', Amerika op de eerste plaats.

Elk besluit over handel, belasting, immigratie, buitenlandse zaken, zal gemaakt worden in het voordeel van Amerikaanse arbeiders en Amerikaanse gezinnen. We moeten onze grenzen beschermen tegen de verwoesting van andere landen die onze producten maken, onze bedrijven stelen en onze banen vernietigen.

null Beeld afp
Beeld afp

Bescherming zal leiden tot grote welvaart en kracht. Ik zal vechten voor u met elke vezel van mijn lichaam, en ik zal u nooit en te nimmer teleurstellen. Amerika zal weer winnen, winnen als nooit tevoren.

null Beeld
Beeld

We zullen onze banen terugbrengen. We zullen onze grenzen terugbrengen. We zullen onze welvaart terugbrengen, en we zullen onze dromen terugbrengen.

We zullen nieuwe wegen en snelwegen aanleggen, nieuwe bruggen en luchthavens, tunnels en spoorwegen, overal in ons prachtige land. We zullen onze burgers uit de bijstand halen en banen bezorgen, ons land heropbouwen met Amerikaanse handen en Amerikaanse arbeid.

We zullen ons aan twee simpele regels houden: koop Amerikaanse producten en neem Amerikanen aan.

null Beeld
Beeld

We zullen vriendschap en welwillendheid zoeken bij de naties van de wereld, maar we zullen begrijpen dat elk land het recht heeft om op de eerste plaats het eigen belang na te jagen. We willen onze manier van leven aan niemand opleggen, maar het eerder een lichtend voorbeeld laten zijn. We zullen ons licht laten schijnen, zodat anderen ons kunnen volgen.

We zullen oude verbonden versterken en nieuwe verbonden smeden, en de beschaafde wereld verenigen tegen radicaal islamitisch terrorisme, dat we volledig zullen uitroeien, van de aarde zullen verbannen.

Het fundament van onze politiek zal een volledige loyaliteit zijn aan de Verenigde Staten van Amerika, en door ons land trouw te zijn zullen we onze loyaliteit aan elkaar herontdekken. Wanneer je je hart openstelt voor vaderlandsliefde, is er geen plek voor vooroordelen.

De Bijbel leert ons hoe goed en fijn het is wanneer Gods volk samen, verenigd leeft. We moeten vrijuit spreken, eerlijk debatteren over onze twistpunten, maar altijd streven naar solidariteit. Wanneer Amerika verenigd is, is Amerika niet te stoppen. Er zou geen angst moeten zijn. We worden beschermd en zullen altijd beschermd worden. We zullen beschermd worden door de geweldige mannen en vrouwen uit onze krijgsmacht, en onze politie. En bovenal, zullen we beschermd worden door God.

De president en de first lady Beeld epa
De president en de first ladyBeeld epa

Tenslotte, moeten we grootser denken en zelfs grootser dromen. In Amerika, weten we dat een natie alleen leeft zolang ze ergens naar streeft. We zullen geen politici meer accepteren die alleen maar woorden kennen, en geen daden, altijd klagen maar er nooit iets aan doen. De tijd van loze woorden is voorbij. Het is nu tijd voor daden. (...)

Een nieuwe nationale trots zal ons beroeren, ons zicht geven op de toekomst en de wonden van verdeeldheid helen. Laten we denken aan die oude wijsheid die onze soldaten nooit zullen vergeten, dat of we nu zwart, bruin of wit zijn, we bloeden allemaal hetzelfde rode bloed van patriotten. We genieten allemaal van dezelfde glorieuze vrijheden en we salueren allemaal naar dezelfde, geweldige, Amerikaanse vlag.

null Beeld reuters
Beeld reuters

En of een kind nu geboren wordt in de stad Detroit, of op de winderige vlaktes van Nebraska, ze kijken allemaal naar dezelfde nachthemel, hun hart is vervuld van dezelfde dromen en ze kregen allemaal de Levensadem van dezelfde almachtige Schepper. (...)

Samen zullen we Amerika weer sterk maken, we zullen Amerika weer rijk maken, we zullen Amerika weer trots maken, we zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groots maken.

Dank u. God zegene u. En God zegene Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden