Ameland is een veel te goed thuis

Een van de redenen dat 58 asielzoekers tegen hun zin van Ameland weg moeten, is dat ze zich daar al te zeer thuis voelen....

De asielzoekers hadden vorige week maandag het eiland moeten verlaten, maar dat weigeren ze. Er zijn plaatsen voor hen gereserveerd in asielzoekerscentra in Drachten, Kollum, Dokkum en Burgum. Maar de asielzoekers willen hun schoolgaande kinderen niet midden in het schooljaar verplaatsen. Bovendien voelen ze zich volledig opgenomen in de eilandergemeenschap.

Dat laatste is hun mede fataal geworden, aldus Klip. 'Men wil geen integratie van vluchtelingen, dat geeft problemen. Ik kan me voorstellen dat iemand beter te verwijderen valt uit Kollum dan van Ameland. In Kollum kraait er geen haan naar, op Ameland wel.' Een aantal van de Amelander asielzoekers is uitgeprocedeerd.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betoogde gisteren dat het beoogde vertrek van de asielzoekers een financiële kwestie is. Het COA wil alle tijdelijke opvangcentra in Nederland, waaronder drie op Ameland, sluiten. Alle asielzoekers worden het komende jaar samengebracht in de meer permanente opvangcentra, die momenteel slechts voor 80 procent bezet zijn.

Het langer openhouden van de drie centra op Ameland kost het COA 261.568 euro, aldus advocaat Maryse van der Hoeven namens het COA.

De asielzoekers, die het COA voor de rechter hadden gedaagd, menen dat het COA met het sluiten van de centra op Ameland de algemene beginselen van behoorlijk bestuur heeft geschonden. Volgens Klip heeft het COA de belangen van de asielzoekers niet meegewogen: 'Dat is in strijd met de zorgvuldigheid.'

De asielzoekers vinden hun nieuwe behuizing in Friesland of niet veilig genoeg, of ze zouden er te weinig privacy hebben. Van der Hoeven van het COA: 'We gaan niet kijken of een azc mooi of lelijk is. Betrokkenen kunnen niet bepalen hoe de bedrijfsvoering van het COA is.'

Bestuursrechter Daan Keur doet maandag uitspraak. Volgende week donderdag dient inLeeuwarden het kort geding dat het COA op zijn beurt tegen de asielzoekers heeft aangespannen. Het COA verstrekt sinds vorige week maandag geen daggeld meer aan de Amelander asielzoekers (12,25 euro per persoon). Zij leven nu van giften van onder andere het Rode Kruis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden