Ambtenarenrechter beslecht conflict over benoeming hoogleraar

Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit hoeft docent dr P. Kaufmann niet tot hoogleraar aan de faculteit der bedrijfskunde te benoemen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Kaufmann voerde voor de rechtbank aan dat hij in 1992 als tweede op de voordracht is geplaatst. Omdat de eerste kandidaat, de Haagse advocaat Vogelaar, zich terugtrok, zou hij recht hebben op een professoraat. Volgens de rechtbank is echter niet gebleken dat de benoemingsadviescommissie 'de stellige beslissing' heeft genomen hem op de voordracht te plaatsen.

Over de leerstoel strategisch management bij de faculteit bedrijfskunde bestaat ook een conflict. Zes jaar geleden vroeg de vakgroep in een advertentie om iemand die het vak vanuit 'Europees perspectief' kon benaderen, en kon bogen op een grote wetenschappelijke status en ervaring in leiding geven.

Tot verbazing van de vakgroep kwam de benoemingsadviescommissie, onder voorzitterschap van prof. dr F. van den Bosch, uiteindelijk met de kandidaat dr H. Volberda, twee jaar geleden gepromoveerd als assistent-in-opleiding. Zijn promotor was Van den Bosch.

Dr ir J. de Smit, hoofddocent strategisch management, suggereert in een brief aan de faculteitsraad dat hier sprake is van doorgestoken kaart. Eerst worden extreem hoge eisen gesteld, die vele potentiële kandidaten afschrikken. 'Een serieuze kandidaat zal zich immers eerst zelf afvragen of hij/zij voldoet aan de eisen van het profiel', schrijft De Smit. 'Een interne kandidaat, die niet echt voldoet aan het profiel, kan dan vervolgens door ingewijden naar voren geschoven worden.'

Volgens voorstanders van de kandidaat is Volberda daarentegen een veelbelovende jonge wetenschapper, die in beeld is gekomen, nadat meer ervaren kandidaten het niet eens konden worden over de arbeidsvoorwaarden. Uiteindelijk hebben de vakgroep en de faculteitsraad tegen de kandidatuur van Volberda gestemd. De Twentse emeritus-hoogleraar bestuurskunde dr H. van Zuthem is aangezocht om het conflict te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden