Ambtenaren testen koffieautomaat: 12 duizend euro

De ministeries van VROM en Financiën gaan niet over één nacht ijs bij de keuze van nieuwe koffiezetautomaten voor de departementen....

Iedere ambtenaar die aan de proef gaat meedoen, mag in eensessie die een halve dag gaat duren in een testcentrum inRijswijk aangeven wat hij van de koffie-automaten vindt. Bijelkaar opgeteld trekken de ministeries dus vijftig arbeidsdagen uit om de kwaliteit van de ministeriële koffie te toetsen. Bijgemiddelde loonkosten van ongeveer 48 duizend euro per ambtenaarlevert dat een kostenplaatje van ongeveer 12 duizend euro op.

'De aanschaf van nieuwe koffiezetapparaten wordt via eenaanbesteding gedaan', zegt een woordvoerder van VROM. 'Daarbijworden smaaktests gehouden, want het is natuurlijk niet debedoeling dat we automaten kopen die koffie zetten die niemandlekker vindt. We hebben gekozen voor een steekproef van vijftigmedewerkers, omdat de smaak van koffie heel persoonlijk is. Alsje het met tien mensen doet krijg je wellicht geen goed afgewogenbeeld.' De woordvoerder benadrukt dat ook het bedieningsgemak vande automaten onderdeel van de proef is.

Tot dusver hebben 35 ambtenaren van het ministerie van VROMzich als proefkonijn voor de bedienings- en smaaktest aangemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.