Ambtenaren maakten verkeerde berekening. Deelraad in Amsterdam faalde bij fusie scholen

Door een bestuurlijke misser is de fusie tussen het Vossius-gymnasium, scholengemeenschap Gerrit van der Veen, het Spinoza-lyceum uit Amsterdam-Zuid en de Open Scholengemeenschap Bijlmer op het laatste moment afgeketst....

Van onze verslaggevers

Xandra van Gelder

Jan 't Hart

AMSTERDAM

De fusie was noodzakelijk omdat de deelraad te veel geld uitgaf aan de afzonderlijke scholen. Fuseren levert geld op wegens minder onderhoud - nu een dure grap omdat er sprake is van veel achterstallig onderhoud - en door een hogere bijdrage van het rijk, die zo fusies stimuleert.

Ondanks vele protesten van de scholen, die bang waren voor het verlies van identiteit, hield het bestuur van de deelraad Zuid vast aan de fusieplannen, gesteund door gunstige financiële vooruitzichten van zijn ambtenaren. Om de identiteit van elke school te waarborgen, beloofde de deelraad de drie scholen in Zuid een eigen gebouw, maar wel gebouwd op één locatie. De school in de Bijlmer zou haar vestiging houden.

In december vorig jaar hadden ambtenaren van grondzaken een A4-tje aan het dagelijks bestuur gestuurd met de mededeling dat een nieuwe locatie aan de Fred Roeskestraat, waar nu de pabo en de Rietveld Academie zijn gevestigd, voldeed aan de eisen èn financieel haalbaar was. Op dat A4-tje stond evenwel de wat mysterieuze term 'p.m. Parnas', iets dat bij wethouder van Onderwijs A. J. Pennink 'geen bellen deed rinkelen'. Ook de rest van het bestuur had vertrouwen in de voorgespiegelde financiële vooruitzichten.

Op 16 mei besloot de commissie onderwijs nog door te gaan met de fusie en het dagelijks bestuur stelde zich daar toen achter; op 23 mei maakte het dagelijks bestuur plotseling bekend dat het tegen de fusie was. Omdat er toch 'niet voldoende draagvlak' zou zijn, liet het bestuur weten, en omdat de fusie 'financieel niet langer haalbaar' is.

De kneep blijkt 'm in het 'p.m. Parnas' te zitten. Vorige week dinsdag werd wethouder Pennink 'gewaar', en met hem het hele bestuur, dat de ambtenaren met die term bedoelden dat de opbrengst van het sportveld Parnas als financiële dekking zou moeten dienen voor de aankoop van de locatie aan de Fred Roeskestraat.

Aan Amstelland Vastgoed, eigenaar van de beoogde locatie, zou tien miljoen gulden voor de grond moeten worden betaald. De nieuwbouw kost twintig miljoen gulden. De geschatte opbrengst van de oude schoolgebouwen is 24 miljoen gulden. Een tekort derhalve van zes miljoen gulden. Amtenaren van grondzaken hadden bedacht dit met 'p.m. Parnas' op te lossen. Volgens deelraadsvoorzitter R. Ronteltap kan het veld tussen de acht en twintig miljoen gulden opleveren.

Niet bekend

Het deelraadsbestuur kon niet snel een andere oplossing bedenken. Een nieuwe locatie zou voor 1 augustus gevonden moeten zijn, omdat volgens de regels van het ministerie van Onderwijs het daarna niet langer mogelijk is dat de drie scholen relatief zelfstandig voortbestaan, een eis van de scholen.

Toch denkt Ronteltap dat de fusie-inspanning wel iets heeft opgeleverd. 'De scholen zijn er nu van overtuigd dat zij het moeten doen met het geld dat het rijk beschikbaar stelt. De deelraad doet er geen cent bij.'

Vooral het Vossius wordt daardoor getroffen. Naast andere mogelijke inkomsten - de school heeft een sponsorbureau ingehuurd - ligt een verhoging van de vrijwillige ouderbijdrage in het verschiet. Dat ligt gevoelig, omdat de school dan mogelijk alleen toegankelijk wordt voor kinderen met rijke ouders. 'Ik zal erop toezien dat dat niet gebeurt', zegt wethouder Pennink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden