'Ambtenaren gaven detectives gegevens personen'

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie voormalige ambtenaren wegens het verstrekken van vertrouwelijke persoonsgegevens aan privédetectives. Twee ex-politieagenten uit Gelderland en een belastingambtenaar zouden hun ambtsgeheim hebben geschonden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MENNO VAN DONGEN

UTRECHT - Privédetective Ton H. (56) uit Doetinchem wordt beschouwd als de spil van het netwerk, bleek dinsdag tijdens een zitting in Utrecht. De aanklaagster verdenkt H. van omkoping van een belastingambtenaar. Tientallen keren zou hij financiële gegevens van belastingbetalers hebben ontvangen, in een bruine envelop.

H. is een oud-politieman. Samen met een werknemer, ook een ex-agent, heeft hij volgens justitie gebruikgemaakt van zijn vroegere netwerk. Drie politiemedewerkers zochten in computersystemen van het korps informatie op over strafbladen en kentekens. Een van hen heeft inmiddels een werkstraf van 80 uur gekregen. De anderen ontkennen schuld.

'Ik ben vanwege deze zaak ruim drie maanden geschorst door de politie. Daarna ben ik met vervroegd pensioen gegaan', zei verdachte Harrie van H. (60). 'Deze onterechte beschuldiging heeft me diep getroffen in mijn hart en mijn portemonnee. Ik vraag me af of het opportuun is om mij deze strafzaak nog te laten ondergaan.' Ton H. heeft tijdens verhoren gezegd dat hij in gesprekken met politiemensen 'liet merken' dat hij bepaalde informatie nodig had. Soms kreeg hij die later 'spontaan' te horen. Hij zou niemand hebben betaald.

Inkijkje

Deze zaak biedt een bijzonder inkijkje in een wereld die doorgaans verborgen blijft. De rijksrecherche doet sinds 2008 onderzoek naar handel in persoonsgegevens, onder de codenaam 'Knobbelzwaan'. Informatie over iemands strafblad of inkomen mag op grond van privacywetgeving niet aan derden worden verstrekt, maar in de praktijk gebeurt dat toch. Verzekeraars, advocaten en journalisten hebben veel behoefte aan dergelijke informatie.

'Vrijwel alle particuliere recherchebureaus leveren antecedenten als klanten dat willen', zei Ton H. in 2009 in de Volkskrant. 'Dat wordt al gedoogd sinds detectives bestaan. Klanten verwachten dat ook, daarom schakelen ze ons juist in. Zelf vroeg ik geen geld voor informatie, maar voor de uren die ik in het werk investeerde.'

Privédetective Sander van Betten (50) uit Zwolle is een van de verdachten. Hij werkte onder meer voor het televisieprogramma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

'Ik heb onderzoek gedaan naar iemand omdat De Vries wilde ik dat ik deze persoon zou gaan volgen', zei Van Betten tijdens een pauze van de zitting. 'Het was in mijn eigen belang om te kijken of deze man een strafblad met ernstige feiten had. Ik heb ooit een pistool tegen mijn hoofd gehad toen ik ergens postte voor De Vries. Zoiets wil je voorkomen.' De misdaadverslaggever is geen verdachte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden