Ambtenaren dreigen met acties

ZOETERMEER - De gezamenlijke vakbonden hebben vandaag een ultimatum verstuurd aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de vastgelopen onderhandelingen over de cao voor de rijksambtenaren.

ANP
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. © anp Beeld
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. © anp

Als de minister niet voor vrijdag 11 februari op de eisen van de bonden ingaat, dreigen acties. Dat zei bestuurder Jan Willem Dieten van Abvakabo vandaag.

Het meest voor de hand ligt dan dat de dag waarop een manifestatie plaatsvindt om aandacht te vragen voor de publieke sector, wordt gebruikt als eerste actiedag. Die manifestatie is op 17 februari op het Malieveld in Den Haag. 'Als we die manifestatie toch hebben, ligt het voor de hand die dag te gebruiken voor acties of stakingen', aldus Dieten.

Vervolg

Of die acties dan een vervolg krijgen, hangt af van wat de achterban wil. Het overleg tussen de bonden en het Rijk over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren liep dinsdag stuk. De bonden willen meer loon en geen gedwongen ontslagen, Donner is ze tot dusver op geen van de twee punten genaderd.

Vandaag zei hij in een reactie kennis te hebben genomen van het ultimatum. 'Het is heel eenvoudig: er is geen geld', gaf Donner nogmaals aan. Loonsverhoging voor de ambtenaren zou betekenen dat hij nog meer zou moeten snijden in de rijksdienst. De minister wilde niet vooruitlopen op de afloop van het ultimatum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden