Ambtenaren die lid zijn van motorclub riskeren ontslag

Ambtenaren die lid zijn van motorclubs als Hells Angels of Satudarah riskeren ontslag, zelfs als zij geen strafblad hebben. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is het lidmaatschap van vermeende criminele motorclubs 'onwenselijk' voor iemand in overheidsdienst, in welke functie dan ook.

Hells Angels.Beeld anp

Dit schrijft de minister in reactie op vragen van Kamerleden Pierre Heijnen en Ahmed Marcouch (beiden PvdA). Aanleiding waren uitspraken van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, eind januari. Die zei dat gemeenteambtenaren die weigeren hun lidmaatschap op te geven van zogenoemde 1 procent-motorclubs - die worden gezien als criminele netwerken - ontslag riskeren. Nederland telt tien van dit soort clubs.

Geweldpleging
Momenteel lopen meerdere strafzaken tegen leden van de Hells Angels en Satudarah wegens afpersing en geweldpleging. Begin januari werd een lid van de Angels nog veroordeeld tot acht jaar celstraf voor illegaal wapenbezit en het plaatsen van een handgranaat onder een auto. De man bleek een medewerker van de gemeente Amsterdam. Hij werd direct geschorst.

Critici wezen erop dat enkel lidmaatschap onvoldoende reden is voor ontslag. In zijn brief aan de Kamer weerspreekt Plasterk dit. Volgens de minister past zo'n lidmaatschap niet bij een goede ambtenaar en kan een weigering dit lidmaatschap op te zeggen, worden gezien als 'plichtsverzuim'.

'Het ambtenarenrecht en het integriteitsbeleid bieden voldoende mogelijkheden om als werkgever maatregelen te nemen als sprake is van plichtsverzuim', schrijft de minister. Ontslag is daarbij de uiterste maatregel. Het vertrouwen in de overheid wordt geschaad als een ambtenaar lid is van een motorclub waarvan de leden 'zich erop laten voorstaan min of meer structureel normen en wetten te overtreden'.

Of een bureauambtenaar die lid is van de Hells Angels net zo'n zware straf riskeert als een werknemer van de marechaussee, hangt af van de situatie, zegt een woordvoerder van de minister. 'Steeds moet worden afgewogen of dit iemands functioneren belemmert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden