Ambtenaar zelf klant bij geldmakelaar Zuid-Holland

K. Baarspul, de bankierende ambtenaar van de provincie Zuid-Holland, heeft een persoonlijke vermogensrekening bij een geldmakelaar waarmee hij voor de provincie veel zaken deed....

Van onze verslaggever

L. van der Sar, fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, vindt dat als er sprake is van ongewenste belangenverstrengeling, justitie moet overgaan tot strafrechtelijke vervolging. 'Hier kan frauduleus gehandeld zijn en dan is het een zaak voor het Openbaar Ministerie.'

Ambtenaar Baarspul was een grote klant van de bewuste geldmakelaar, NTLA Financial Services in Heemstede. Baarspul kocht ook de Ceteco-lening van 35 miljoen gulden na bemiddeling van dit kantoor. Slechts dagen nadat deze lening tot stand kwam, waarschuwde Ceteco voor een tegenvallende winst. Uiteindelijk vroeg Ceteco surseance van betaling aan; de provincie kan naar het geld fluiten.

Verscheidene bronnen in de financiële markten bevestigen dat NTLA de deal tussen Ceteco en Zuid-Holland heeft gesloten. R. van de Berg van NTLA wordt genoemd als de makelaar met wie Baarspul veel zaken deed. Volgens geldmakelaars deed de provincie 'buitensporig veel zaken' met de relatief kleine geldmakelaar NTLA.

Baarspul heeft een klein vermogen ondergebracht bij een ander onderdeel van de NTLA-groep: NTLA Asset Management. Op een vermogensrekening heeft hij met een vriend ongeveer een ton staan. Maandelijks storten zij sinds enkele jaren duizend gulden op de rekening. Hoewel het bedrag op een rekening staat van Delta Lloyd, is het beheer in handen van NTLA.

Geldmakelaar NTLA zegt in een verklaring dat NTLA Asset Management en NTLA financial services 'gescheiden en onafhankelijk opererende vennootschappen zijn'. Bovendien was volgens NTLA de provincie Zuid-Holland volledig op de hoogte van het bestaan van de rekeningen van Baarspul. De provincie had hier zelfs schriftelijk toestemming voor verleend.

H. Hieltjes, VVD-fractiespecialist voor financiën, zegt dat bij zijn fractie de tip over de rekening van Baarspul ook binnen is gekomen. De VVD heeft de informatie doorgespeeld aan de onderzoekscommissie onder leiding van CDA-senator C. van Dijk.

Baarspul is ook de ambtenaar die de terugbetaling van de schulden met het in problemen verkerende Ceteco regelde. Een wintersportvakantie verhinderde hem aanwezig te zijn bij de eerste vergaderingen met de andere schuldeisers van Ceteco. De afwezigheid van Baarspul bij deze vergaderingen maakte hen argwanend. De schuldeisers vreesden dat Zuid-Holland probeerde om op eigen houtje een financiële regeling te treffen met Ceteco.

De groep schuldeisers heeft zich verenigd onder leiding van de Amerikaanse bank Citibank. De groep probeert het bedrijf Hagemeyer, voor tweederde eigenaar van Ceteco, aansprakelijk te stellen voor een eventuele miljoenenschade door de Ceteco-affaire.

Ondertussen heeft de provincie Noord-Holland toegegeven dat het 23 miljoen gulden aan de provincie Zuid-Holland heeft uitgeleend. De transactie kwam tot stand na bemiddeling van een geldmakelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden