Ambtenaar uit functie gezet vanwege De Horsten

Merijn Rengers en John Schoorl

AMSTERDAM De gemeente Wassenaar heeft de ambtenaar voor cultureel erfgoed die zich heeft beziggehouden met de plannen van de koninklijke familie op landgoed De Horsten, uit haar functie ontheven. Voor de ambtenaar, die geldt als monumentenspecialist, is een andere baan bij de gemeente gezocht.


Dat zeggen diverse bronnen rond de gemeente Wassenaar. Volgens hen heeft de vrouw te horen gekregen dat zij niet de juiste persoon is om het monumentenbeleid van de gemeente af te bouwen, zoals de wens is van de Wassenaarse wethouder. Ook zou zij wetenschap hebben van gemeentelijke onzorgvuldigheden rond de sloopplannen van de Oranjes op de Horsten.


De gemeente Wassenaar wil niet bevestigen dat de verantwoordelijke ambtenaar van het dossier is afgehaald. Wel zegt de woordvoerder van de burgemeester dat 'er taken herschikt' zijn binnen het gemeentelijk apparaat. 'Diverse medewerkers van de gemeentelijke organisatie hebben daardoor andere taken, projecten en verantwoordelijkheden gekregen', aldus de woordvoerder.


Wassenaar maakte vorige maand bekend dat de procedure rond de sloopplannen van de koninklijke familie over moest. De Oranjes willen twee boerderijen slopen op De Horsten, en de opbrengsten van het landgoed - waarop volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verlies wordt geleden - opschroeven. Niet bekend is hoe de koninklijke familie dat wilde realiseren.


De contouren daarvan zijn sinds maandag bekend. Uit het 'inpassingsplan voor vervangende nieuwbouw' uit 2007 blijkt dat het Koningshuis grootschalige bouwplannen heeft laten opstellen voor het gebied. Het document werd vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) door de Volkskrant en erfgoedvereniging het Cuypersgenootschap.


In het plan staat beschreven hoe de koninklijke familie een van de boerderijen op De Horsten wil slopen en er drie woongebouwen voor wil terugbouwen: een parkchalet met een vloeroppervlakte van ongeveer 500 vierkante meter en twee woonboerderijen van ruim 400 vierkante meter elk. In het plan worden ook scenario's uitgewerkt voor de bouw van een 'boerenhofstede', en van 'bosvilla's', 'polderbuitenplaatsen' en 'zanderijbuitenplaatsen'.


Essentieel onderdeel van de plannen is hun verhouding tot de Eikenhorst, de woning van kroonprins Willem-Alexander en zijn gezin op De Horsten. 'Uitgangspunt is dat de nieuwe woongebouwen een ondergeschikt karakter hebben ten opzichte van het hoofdgebouw van Eikenkorst', staat in het inpassingsplan.


Volgens de RVD mag het meer dan veertig pagina's tellende document vol kaarten, schetsen en tekeningen, dat in opdracht van het koninklijk huis is opgesteld, geen plan worden genoemd. Ook zou er geen voornemen tot 'vervangende nieuwbouw' zijn, zoals in de titel van het stuk wordt aangegeven. 'De eigenaar van het landgoed heeft geen concrete bouwplannen', aldus de RVD.


Monumentenorganisaties maakten afgelopen zomer bezwaar tegen sloop van de twee boerderijen op het land. De wederopbouwboerderijen zouden behouden moeten worden en geschaard moeten worden onder de gemeentelijke monumenten. De Bond Heemschut heeft zijn mening radicaal veranderd. Die is nu van mening dat de boerderijen gesloopt mogen worden


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden