'Ambtenaar moest documenten van VWS laten verdwijnen'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet vorig jaar doelbewust gevoelige documenten over zogenoemde loktieners verdwijnen. Dat beweert een ex-ambtenaar van het departement. PvdA en GroenLinks eisen opheldering.

Het exterieur van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld anp
Het exterieur van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

De zaak is aan het licht gekomen door het radioprogramma Argos. Het gaat om acht mails en twee bijlagen die in juni en juli 2014 zijn verstuurd tussen de gemeente Utrecht, het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J).

Argos is via een bron in het bezit gekomen van die mails, maar ondanks verzoeken op basis van de Wet openbaarheid bestuur (WOB) slaagden de gemeente Utrecht en VWS er volgens het radioprogramma niet in om die stukken ook uit de archieven te krijgen. Volgens ex-ambtenaar Kaj Hollemans komt dat omdat hij destijds de opdracht kreeg de stukken te laten verdwijnen. 'Ik heb geen zin om daarover te liegen,' bevestigt Hollemans, die bijna negen jaar voor VWS werkte en nu zelfstandig adviseur is. 'Dan blijft die cultuur alleen maar in stand.'

De mails gingen over het inzetten van 'loktieners' om het alcoholverbod voor minderjarige jongeren te controleren. De gemeente Utrecht vroeg om rugdekking van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. VWS liet vervolgens aan Utrecht weten dat de staatssecretaris akkoord was.

Staatssecretaris Martin van Rijn. Beeld Freek van den Bergh
Staatssecretaris Martin van Rijn.Beeld Freek van den Bergh

Minder via mail

Volgens Hollemans kreeg hij een week later de opdracht de mailcorrespondentie te laten verdwijnen. 'Er is binnen het ministerie steeds grotere beduchtheid dat zaken naar buiten komen,' zegt Hollemans. 'Daarom wordt er ook veel minder via de mail gedaan.'

Volgens het ministerie van VWS ligt de fout bij Hollemans. Die zou in eerste instantie 'zonder mandaat' de indruk hebben gewekt dat de staatssecretaris akkoord was met het Utrechtse beleid. Toen hij daarna het verzoek kreeg om dat te 'corrigeren', zou hij op eigen houtje hebben geprobeerd de correspondentie te laten verdwijnen. Het ministerie zou daar niets van af hebben geweten. Volgens VWS zijn de stukken niet verdwenen en zijn er mails aan Argos verstrekt. Waarom het programma dan de cruciale stukken niet heeft gekregen, blijft onduidelijk.

Hollemans ontkent dat hij op eigen houtje heeft gehandeld. 'Dat kan helemaal niet, maar het is typerend voor de cultuur binnen VWS dat ze dit nu in mijn schoenen proberen te schuiven. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Tweede Kamer de onderste steen boven krijgt.'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden