Ambtenaar mag blijven na 65ste jaar

Ambtenaren gaan bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd binnenkort niet meer automatisch met pensioen. Ze worden niet meer verplicht ontslagen, maar mogen doorwerken zo lang ze willen....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof (VVD) van Sociale Zaken. Een Koninklijk Besluit uit 1945 dat voorschrijft dat werknemers bij de overheid op 65 jaar worden ontslagen, wordt ingetrokken. Op dit moment kunnen ambtenaren alleen bij hoge uitzondering na hun 65ste in dienst blijven.

Het kabinet hoopt met het besluit het goede voorbeeld te geven. Volgens Van Hoof zijn er steeds meer ouderen die na hun 65ste willen blijven werken, en moeten alle belemmeringen daartoe verdwijnen. Van Hoof onderzoekt of hij de verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor 65-plussers kan vervallen. Nu nog moeten werkgevers als een werknemer ziek wordt twee jaar salaris doorbetalen. Dat weerhoudt werkgevers er vaak van ouderen in dienst te nemen. Ook zou volgens Van Hoof het ontslagverbod bij ziekte voor 65-plussers kunnen worden beperkt.

Sinds 1999 neemt het aantal werkende 65-plussers licht toe, van 3,1 procent in 1999 naar 3,9 procent in 2004. In dat jaar waren er 83 duizend ouderen na hun pensioen gemiddeld twintig uur per week aan de slag. Het merendeel (59 procent) werkt als zelfstandige. Eén op de vijf heeft een tijdelijk dienstverband, een even grote groep heeft een vast contract. Het zijn vooral mannen (72 procent) die doorwerken.

Ouderen willen vaak doorwerken omdat ze zich nog fit voelen en willen blijven deelnemen aan de samenleving. Ook is er een groep die dat wil om financiële redenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden