Ambtenaar gaat vrijuit na illegale stort in Pikmeer

De economische kamer van het gerechtshof in Arnhem heeft maandag de 58-jarige ex-ambtenaar T. Kuipers uit Grouw vrijgesproken. Het voormalig hoofd nieuwe werken van de gemeente Boarnsterhim werd vervolgd omdat hij in 1993 opdracht had gegeven tot het illegaal storten van verontreinigde baggerspecie in het Friese Pikmeer....

ANP

ANP

ARNHEM

De advocaat van Kuipers had om vrijspraak gevraagd. Volgens haar valt een ambtenaar onder de immuniteit van een gemeente als hij in diensttijd iets onwettigs doet. Het hof liet dit buiten beschouwing en oordeelde alleen over de vraag of Kuipers als persoon een strafbaar feit beging. Daarvoor was volgens het rechtscollege geen bewijs.

De Hoge Raad oordeelde in het Pikmeer-arrest dat de gemeente Boarnsterhim in deze zaak niet strafrechtelijk kon worden aangepakt omdat het hier een specifiek aan de gemeente opgedragen bestuurstaak betrof.

De Friese ambtenaar werd in 1995 door het hof veroordeeld wegens het leidinggeven aan het storten van 500 kubieke meter vervuilde baggerspecie in het Pikmeer, zonder de vereiste vergunning. Na de uitspraak van het hof gingenin de eerste instantie het OM en later Kuipers in cassatie bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden