Ambtenaar Enschede belaagd met scherp voorwerp

Een ambtenaar van de gemeente Enschede is maandagochtend in Enschede-Oost door twee onbekende mannen aangevallen met een scherp voorwerp. Het is onbekend of de aanval iets te maken heeft met de komst van een asielzoekerscentrum in hetzelfde deel van de stad.

Jeroen Visser
De plek waar de ambtenaar werd mishandeld. Beeld anp
De plek waar de ambtenaar werd mishandeld.Beeld anp

Het slachtoffer liep diverse verwondingen op aan zijn gezicht. Het gaat om een medewerker van de buitendienst, verantwoordelijk voor het onderhoud in de gemeente.

De man stond met een gemeentebus geparkeerd op een onverharde oprit buiten de bebouwde kom toen een donkere auto achter hem stopte. Twee mannen van circa 35 jaar stapten uit, sloegen een raam in en begonnen op de man in te slaan en te steken. 'De aanval stopte na enige tijd en de mannen stapten weer in hun auto en reden rustig weg', aldus de politie. Het slachtoffer reed daarna zelf naar het politiebureau.

Volgens het slachtoffer gaat het om een gezette, blanke man van circa 35 jaar met zwarte pet en grijze jas. Ook heeft hij een tattoo in de nek in de vorm van een hartje en een blanke man. De andere verdachte is een tengere blanke man met rossig haar.

De gemeente en de politie tasten in het duister over het motief. De ambtenaar heeft verklaard dat de mannen niet duidelijk maakten waarom ze hem aanvielen. 'We begrijpen dat het verband wordt gelegd met het azc, maar het is niet verstandig daarover te speculeren', zei een gemeentewoordvoerder. Volgens de politie is een link met de komst van het azc 'een van de scenario's'.

'Vredige organisatie'

De plek van de mishandeling ligt op ongeveer anderhalve kilometer van het Esmarkerveld, waar het azc volgend jaar zal verrijzen. Zaterdag demonstreerden vierhonderd bewoners onder de vlag van AZC Alert Enschede tegen de plannen. Volgens woordvoerder Roy Bruinsma heeft de organisatie geen indicaties dat aanhangers uit zijn op gewelddadig verzet. 'Wij zijn een vredige organisatie. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo ver zou willen gaan.'

Na afloop van de demonstratie werd het zaterdag onrustig, toen een groep de confrontatie zocht met de politie en aanwezige voetbalsupporters de omliggende wijken introkken. Zes mensen werden aangehouden, onder meer voor mishandeling, belediging en het brengen van de Hitlergroet.

Na de mishandeling organiseerde het gemeentebestuur een spoedbijeenkomst voor ambtenaren. In tegenstelling tot wat door diverse media werd gemeld, kondigde de gemeente geen wijkverbod af voor ambtenaren. 'Maar medewerkers die in Enschede-Oost werken en dat nu liever niet doen, mogen ergens anders werken', aldus de woordvoerder.

De gemeente heeft in de wijk gepolst of er onder bewoners en actievoerders meer bekend is over plannen voor gewelddadig verzet. Dat bleek niet het geval. Bruinsma van AZC Alert hoopt dat de daders een ander motief hadden. 'Het zou voor iedereen die op een normale manier deze strijd voert negatief uitpakken.'

Burgemeester Onno van Veldhuizen zei te beseffen dat het incident tot 'onrust in de samenleving' leidt. 'We zullen hard optreden. Publieke ambtsdragers moeten in veiligheid hun werk kunnen doen.'

undefined

Glasscherven afkomstig van de dienstauto van de belaagde ambtenaar. Beeld anp
Glasscherven afkomstig van de dienstauto van de belaagde ambtenaar.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden