Ambtelijk advies: collegegeld kan naar 2900 euro

Topambtenaren van zes ministeries hebben de kabinetsinformateurs voorgesteld het collegegeld te verdubbelen naar bijna 2900 euro en de studiefinanciering niet langer een gift te doen zijn, maar een lening....

Door Thom Meens en Raoul du Pré

De ambtenaren zijn verenigd in de Centrale Economische Commissie (CEC), die rond de formatie financiële adviezen geeft aan de informateurs en de onderhandelaars van de politieke partijen.

Ambtenaren van het ministerie van Financiën gaan nog verder. Zij hebben de informateurs vrijblijvende plannen voorgelegd waarmee 1,9 miljard euro per jaar zou kunnen worden bezuinigd op het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Het basis- en voortgezet onderwijs worden in de voorstellen ontzien.

Financiën heeft zich als lid van de CEC al achter het plan gesteld om het collegegeld te verdubbelen en de studiebeurs om te zetten in een lening in plaats van een gift.

Financiën geeft de informateurs ook in overweging de OV-jaarkaart voor studenten af te schaffen, een maximale leeftijdsgrens voor deelname aan het onderwijs in te voeren, universitaire masteropleidingen niet langer door het rijk te laten bekostigen en onderwijs aan Nederlanders in het buitenland niet te betalen.

Bovendien boeken de ambtenaren winst in door het ziekteverzuim aan universiteiten en hogescholen aan te pakken, de administratieve lasten te verminderen, deelname van ouderen aan hoger onderwijs te beperken en al toegezegde gelden later uit te betalen. Daarmee wordt 1,55 miljard euro binnengehaald. De rest, 350 miljoen euro, moet volgens de ambtenaren worden gevonden in 'nader te concretiseren scenario's'.

Als gevolg van deze plannen volgt het hoger onderwijs de kabinetsformatie met argusogen. Men is bang voor wéér een bezuinigingsronde, terwijl de vorige nog niet eens geheel is doorgevoerd. Vooral de eenstemmigheid onder de ambtenaren om het collegegeld te verdubbelen en de studiefinanciering om te zetten in een lening, valt slecht. Dat gaat ten koste van de toegankelijkheid , zeggen vertegenwoordigers van studenten en onderwijsinstellingen.

Bovendien komen de plannen erg vroeg. Staatssecretaris Nijs van Hoger Onderwijs heeft net een werkgroep ingesteld om te bezien hoe de toekomst van de studiefinanciering er moet uitzien. Vooruitlopend daarop hebben de ambtenaren in Den Haag hun keuze al gemaakt, zeggen vertegenwoordigers van de studenten. 'Dat wordt een systeem waarbij de student alles leent.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden