Ambitieuze manager gaat over het vuur voor Tony Robbins

De nieuwste ster in de internationale seminar-business is 'motivatiegoeroe' Anthony Robbins. Na een moeilijke jeugd en een mislukte carrière groeide Robbins in amper één jaar uit van verliezer tot kampioen....

Nadat de politie hem als wanbetaler in 1984 uit zijn huurwoning had gezet, ging hij trainen, vegetarisch eten en werken aan zijn persoonlijke groei. Inmiddels is Robbins de ster van de Amerikaanse industrie van persoonlijke ontwikkeling waarin jaarlijks rond 40 miljard dollar omgaat.

Het blad Sales Management doet verslag van een weekendbijeenkomst in Brussel met Robbins in de hoofdrol. Het evenment trok 1400 bezoekers uit elf landen waaronder het verre Slovenië.

'Unleash the power within (UPW) bleek een multimediacongres dat qua amusementswaarde kan wedijveren met een popconcert', schrijft het blad.

'Hoewel de Robbins-verering soms buitensporige vormen aanneemt, blijkt het door hem ontwikkelde neuro-associatief coachen (NAC) bij velen tot betere resultaten te leiden,' schrijft het blad.

De dertig uur durende show werd onderbroken door vele massage-, swing- en omhelspauzes. De honderden denk- en doetechnieken van de ruim twee meter lange Amerikaan zijn onder het NAC-vignet in de zelfhelp-industrie geplaatst. NAC staat voor een aaneenschakeling van soms eeuwenoude en wereldwijd beoefende beweeg-, adem-, leef-, denk- en eetstijlen. De boodschap is dat iedereen met de juiste 'focus', het juiste lichaamsgebruik en het stellen van positieve, bekrachtigende vragen zijn levensgeluk binnen korte tijd met sprongen kan vergroten.

De deelnemers zijn volgens het blad hoofdzakelijk ambitieuze dertigers en veertigers. Onder hen bevond zich een 39-jarige Britse verkoopdirecteur wiens leven door toedoen van Robbins compleet veranderd is. Hij is gestopt met alcoholgebruik, betaalde schulden af, veranderde zijn eet- en leefpatroon en fitnesst dagelijks. 'En', jubelt hij in Sales Management,'onze verkoopafdeling groeide van 50 naar 70 medewerkers. Vergeleken met vorig jaar plussen we nu met 20 procent.'

Een belangrijk hoogtepunt van de bijeenkomsten van Robbins is de vuurloop op de eerste avond. De motivatie-prediker legt dan uit hoe hij probleemloos over een vuurstraat van vier meter smeulende houtskool van 250 graden Celsius kan lopen. In de VS zijn aleen miljoen Amerikanen onder coaching van Robbins over het vuur gegaan. Robbins wordt bij zijn optredens bijgestaan door twaalf tolken die elkaar om de paar uur aflossen. Robbins spreekt namelijk drie woorden per seconde. Bovendien moeten de tolken zijn snel wisselende stemmingen kunnen weergeven. Dat is niet voor iedere tolk weggelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden