Ambitieuze EU moet zelf belasting innen

Het plan van eurocommissaris van Begroting Lewandowski om EU-belastingen in te voeren, riep in diverse Europese hoofdsteden heftige reacties op....

Sophie in¿t Veld en Gerben-Jan Gerbrandy en Wouter Koolmees

De Europese ‘schatkist’ wordt voor een deel gevuld met zogeheten eigen middelen, die rechtstreeks naar de EU vloeien (vooral uit btw), en voor een deel met nationale bijdragen. Het aandeel nationale bijdragen is sinds 1988 gegroeid van circa 10 naar 76 procent. Hoe meer de lidstaten zijn gaan bijdragen uit de nationale begroting, hoe moeizamer de discussie tussen de lidstaten over de hoogte van die bijdragen. Meer invloed bij het Europees Parlement zou al een forse stap voorwaarts betekenen.

In het huidige systeem zijn de individuele lidstaten tevens verantwoordelijk voor het uitgeven van het grootste deel van de EU-begroting. Zo gaat 40 procent van het totale budget van de EU naar landbouwsubsidies en wordt eveneens veel geld uitgegeven aan zogenoemde structuurfondsen. Dat gebeurt dermate slordig dat er tot op heden nog nooit één jaarrekening is goedgekeurd. Gevolg: een vastgelopen begrotingssysteem van uitruil van nationale bijdragen tegen subsidies. En morrende Europese burgers die nauwelijks zicht hebben op wat er met hun nationale bijdragen gebeurt.

Dit vraagt om een begrotingssysteem dat wel werkt. De Europese Liberale ALDE fractie heeft geëist dat de nieuwe Europese Commissie met voorstellen komt voor eigen middelen voor de EU.

Ook commissaris Lewandowski denkt in die richting. Hij stelt voor dat belastingen die hoe dan ook door veel lidstaten afzonderlijk zullen worden ingevoerd (op luchtvaart en op financiële transacties), beter op EU-niveau kunnen worden ingevoerd. En zo rechtstreeks in de EU-begroting vloeien.

Volgens die methode vallen ook btw-opbrengsten toe aan de EU-begroting. Niets nieuws onder de zon dus. Het aandeel eigen middelen van de EU gaat omhoog, en de nationale bijdragen kunnen omlaag, of worden zelfs helemaal afgeschaft. Dat kost de Europese burger geen euro meer, maar geeft diezelfde burger wel meer grip op wat er met zijn euro’s gebeurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden