Ambitieus klimaatakkoord G8
De gemiddelde stijging van de temperatuur op aarde mag in 2050 niet boven de 2 graden Celsius reiken in vergelijking tot de periode van vóór de industrialisering, die rond 1780 begon.
Daarover lijken de zeven grootste industrielanden plus Rusland vandaag een akkoord te kunnen bereiken op de G8-top in het Italiaanse L’Aquila. Daar zal ook worden afgesproken dat de emissies van broeikasgassen tot 2050 wereldwijd met 50 procent moet worden gereduceerd. Dat betekent dat de westerse industrielanden hun uitstoot dan met 80 procent moeten hebben beperkt.
Sinds het begin van de industrialisering is de temperatuur al met 0,8 graden gestegen. En door de huidige broeikasgassen in de atmosfeer zal die zeker met nog eens 0,6 graden toenemen. ‘Er moet dus heel veel gedaan worden om die doelstelling van 2 graden te halen’, zei een klimaatdeskundige woensdag.
Veel opkomende landen en milieugroeperingen zijn sceptisch over het akkoord. Zij willen dat er ook doelstellingen op kortere termijn – in 2020 – worden opgenomen. Zij vrezen dat de G8-landen hun afspraken niet nakomen en willen dat er meer financiële steun komt aan de opkomende landen om te helpen de uiteindelijke doelstelling in 2050 te halen. Westerse landen zouden zeker 150 miljard dollar moeten reserveren om de Derde Wereld te helpen met het ontwikkelen van schonere energiebronnen, het tegengaan van de ontmanteling van het regenwoud en een andere levenswijze van de bevolking om de doelstellingen te halen. In de verklaring staat niets over de kosten en over de wijze waarop het resultaat moet worden bereikt.
Vandaag zal de Amerikaanse president Obama een discussie leiden met de groep van vijf nieuwe industrielanden, China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika, over de opwarming van de aarde. Een probleem daarbij is dat de Chinese president Hu gisteren plotseling terugkeerde naar Peking vanwege de etnische rellen tussen Han-Chinezen en Oeigoeren. ‘Het Westen wil graag doelstellingen vastleggen, maar China ligt dwars’, concludeerde de Italiaanse premier Berlusconi.
Niettemin noemde voorzitter Barroso van de Europese Commissie de resultaten van de top ‘een stap in de goede richting van Kopenhagen’. Daar zal in december worden gesproken over de opvolger van het Kyoto-klimaatverdrag.
Obama’s voorganger Bush wilde zich eerder niet vastleggen op een CO2-reductie van 80 procent in 2050. Obama is toeschietelijker, hoewel hij niet zo ver wil gaan als veel Europese landen wensen.