Ambitie kabinet blijkt te duur: catering defensie toch uitbesteed

De ambitie van het kabinet om schoonmakers en keukenpersoneel voortaan weer in dienst te nemen bij de overheid, dreigt te stranden omdat het te duur is. De grootste cateraar van het Rijk, van defensie, wordt uitbesteed omwille van bezuinigingen. Bijna negenhonderd ambtenaren die het kabinet zei binnenboord te willen houden, dreigen nu toch hun baan te verliezen.

Robert Giebels
null Beeld anp
Beeld anp

Het kabinet wilde in 2012 een duidelijk signaal afgeven en zette het daarom in het regeerakkoord: 'Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven.'

Het uitbesteden van Paresto - de naam van de defensiecateraar met een jaaromzet van bijna 90 miljoen euro - begon na tien jaar discussie in 2011 en had halverwege vorig jaar afgerond moeten zijn. De wens van regeringspartij PvdA doorkruiste dit, maar voor de defensiemedewerkers is het waarschijnlijk toch te laat. Vandaag debatteert de Kamer over de kwestie met minister Blok, die verantwoordelijk is voor de ambtenaren.

Versterken

Vooral PvdA-minister van Sociale Zaken Asscher maakt zich hard voor het verwezenlijken van de belofte in het regeerakkoord. Die moet 'de zwakke positie op de arbeidsmarkt' van deze werknemers in lage loonschalen verbeteren. 'Ik vind het een mooie passage', zei Asscher in Trouw, 'het is werk en dat werk moet gedaan worden en het mag gezien worden.'

Minister van Defensie Hennis zei in een debat met de Kamer vooral te worstelen met de tekst. 'Er staan dingen in het regeerakkoord die de één beter bevallen dan de ander', zei ze in maart.

De bewindsvrouw liet weten dat defensie wel doet aan 'inbesteden', dus in vaste dienst nemen van extern schoonmaakpersoneel. 'Of ik het logisch vind om aan de ene kant uit te besteden en aan de andere kant in te besteden? Het antwoord daarop is nee, maar ik zal het debat gewoon in de ministerraad moeten voeren.'

'Zwabberkoers'

D66 kaart de uitbesteding vandaag aan bij Blok, die volgens Kamerlid Kees Verhoeven 'een zwabberkoers' volgt. 'De PvdA wilde alle facilitaire medewerkers ambtenaar maken, waardoor duizenden schoonmakers ambtenaar werden. Nu blijkt dat met catering-medewerkers juist het tegenovergestelde gebeurt. Dit is onnavolgbaar en ongeloofwaardig.'

Waarom schoonmakers wel en cateringpersoneel niet worden 'inbesteed' en ambtenaar worden, zit hem volgens minister Blok in de complexiteit van catering. Hij noemt deze 'hoogwaardige dienstverlening' logistiek ingewikkeld en wijst erop dat voedselveiligheid moeilijk te waarborgen is.

Verliespost

In een poging de belofte uit het regeerakkoord waar te maken, houden de defensieambtenaren die door de uitbesteding van de catering overgaan naar de markt minstens vijf jaar hun baan en salaris. Die kosten, zo is de verwachting, zal de nieuwe cateraar aan de klant, het Rijk, doorberekenen. Daarnaast is defensie geld kwijt aan ambtenaren die besluiten niet mee te gaan.

Om die reden zeggen de militaire vakbonden dat uitbesteding in plaats van een bezuiniging de schatkist de komende vijftien jaar een verliespost oplevert. De bonden zijn fel tegen de uitbesteding. 'Uit extern onderzoek blijkt dat het duurder is', zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM met 25 duizend leden. Bovendien wil defensiepersoneel niet naar de markt.

Marktpartijen kunnen tot februari volgend jaar bieden op Paresto, in grootte de vierde cateraar van Nederland. Afhankelijk van hun aanbiedingen besluit minister Hennis dan of de al verregaand voorbereide uitbesteding definitief doorgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden