Amber Alert succesvoller sinds nieuwe regels

De nauwere politiesamenwerking bij de inzet van het Amber Alert lijkt vruchten af te werpen. Het vermiste 16-jarige meisje Sueda Bayar werd maandagochtend een half uur na het alert teruggevonden door de spoorwegpolitie. Het is het vierde succes van het alarmsysteem sinds de werkwijze werd aangepast na de doodslag op Jennefer van Oostende (10) vorig jaar.

AMSTERDAM - De Rotterdamse Bayar van Turkse afkomst werd maandagochtend slapend aangetroffen op Amsterdam Centraal Station. Het meisje met een laag IQ liep zondagavond weg uit het huis van haar tante in Delft. Toen maandagochtend bleek dat het kind lijdt aan een zeer zware vorm van epilepsie en daarvoor medicatie behoeft, is het Amber Alert uitgegaan. De politie Haaglanden gaat onderzoeken hoe ze in Amsterdam terecht is gekomen en sluit een zedendelict niet uit.


Amber Alert-initiatiefnemer Frank Hoen prijst de adequate samenwerking tussen het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en politie Haaglanden. Vorig jaar pleitte hij in de Volkskrant voor een snellere inzet van het alarmsysteem. 'Uren zijn kinderlevens. Met het Amber Alert hebben we een racewagen. Als je daar op je sloffen naar toe loopt, schiet het alsnog niet op.'


Hoens pleidooi was een reactie op de ophef die was ontstaan na het 'te late' Amber Alert voor het Rotterdamse meisje Jennefer in oktober vorig jaar. Toen werd 28 uur na vermissing alarm geslagen, wat te laat bleek. In maart 2010 kwam voor de Dordtse Milly Boele de oproep ook te laat.


De Tweede Kamer nam na de dood van Jennefer een motie aan die regionale politiekorpsen bij urgente vermissingen verplichten deze direct te melden bij het KLPD. Samen met de regionale korpsen bepaalt het KLPD, naast andere landelijke politiemaatregelen, of er een Amber Alert uitgaat. Eerder kon de regionale politie dat besluit zelfstandig nemen.


Amber Alert is het laatste redmiddel bij vermissing van kinderen. Het wordt alleen ingezet om kinderen tot 18 jaar op te sporen waarvan het vermoeden groot is dat ze in levensgevaar verkeren. Het middel heeft via onder meer sms en sociale media een direct bereik van grofweg 1,3 miljoen Nederlanders. Daarnaast tonen diverse mediasites de meldingen automatisch en worden reclamezuilen ingezet om foto's van vermiste kinderen te projecteren.


Sinds de oprichting van Amber Alert eind 2008 is het middel voor dertien kinderen ingezet. In acht gevallen werden ze mede door toedoen van het alarmsysteem teruggevonden. Behalve Milly Boele en Jennefer van Oostende, werd de 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest levenloos gevonden. Hij kwam niet om door een misdrijf, maar doordat hij in februari door het ijs zakte.


18 JAAR VOOR DODEN EN MISBRUIK JENNEFER

Anthony K. is maandag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 18 jaar cel voor doodslag op en seksueel misbruik van het 10-jarige meisje Jennefer van Oostende. Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de behandeling van de zaak een levenslange gevangenisstraf voor het vergrijp uit oktober vorig jaar.


K. is de ex van de zus van Jennefer. Hij ontkent het meisje te hebben misbruikt voor hij haar wurgde toen zij bij hem thuis met zijn zoontje en dochtertje speelde. K.'s raadsman stelde dat het medisch rapport tegenstrijdigheden en onwaarheden bevat.


Het wordt K. zwaar aangerekend dat hij de familie van Jennefer voorloog, niet wilde meewerken aan het psychologisch onderzoek en ook weinig bereidwilligheid toonde in de rechtszaal. Of een van de partijen in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden