Ambassadewoning Coenen is gastvrij en geborgen

Heel het centrum van Berlijn ligt op de schop. De stad maakt zich klaar de regeringsfuncties uit Bonn te ontvangen, met het parlement en de ministeries, alle daarbij behorende overheidsinstanties, werkgevers- en werknemersorganisaties, hoofdkantoren van grote bedrijven en politieke partijen, ambassades en andere internationale instanties....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Nederlandse architectuur gaat zich prominent presenteren in de vernieuwde hoofdstad. Eerder al werd Rem Koolhaas uitgekozen als architect van de Nederlandse ambassade in het herbouwde regeringskwartier. Jo Coenen heeft nu de opdracht gekregen de residentie van de ambassadeur in de villawijk Grunewald te ontwerpen.

Nog dit jaar wordt met de bouw begonnen. Coenens ambtswoning moet, tegelijk met de kanselarij van Koolhaas, halverwege het jaar 2001 klaar zijn. Opmerkelijk genoeg, misschien aangestoken door de heersende bouwwoede, werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor nieuwbouw gekozen en niet voor vestiging in bestaande, historische gebouwen.

Jo Coenens schetsen en 3D-ontwerpen laten een elegant gebouw zien in een boomrijke omgeving, waarin tuin en residentie als vanzelf in elkaar overgaan. Het gebouw bestaat uit een hoog, slank en overhuifd gedeelte en een slingerende laagbouw. Het heeft twee hoofdfuncties, die Coenen duidelijk gescheiden heeft: het is zowel ambtswoning als representatieve ontvangsruimte voor de vertegenwoordiger van het koninkrijk.

Op de begane grond vormt de entreehal het scharnierpunt tussen de twee delen. De hal ontsluit het representatieve deel, het privé woongedeelte, het logeerverblijf en de personeelsruimten. Een oprijlaan leidt er van de straat naartoe. Auto's kunnen er onder een luifel stoppen om de gasten af te leveren. Op zijn eerste schets tekende Coenen daar, naast een limousine, een koets. Het is geen verwijzing naar Alfred Döblins of George Grosz historische Berlijn, maar een verbeelding van de Gouden Koets. Coenen maakte de tekening op Prinsjesdag.

Het representatieve deel strekt zich uit van de entree tot het terras naar de tuin. Aan de rechterkant ligt, naast de grote salon en de grote eetkamer, de keuken en uitserveerruimte. Salon en eetkamer liggen naast elkaar en kunnen, voor grote ontvangsten, gekoppeld worden. Vanaf de straat zijn de twee ruimten niet direct zichtbaar, naar de tuin hebben ze een prachtig uitzicht. De gevel is transparant en met witgeschilderde houten lamellen bedekt om het zonlicht te weren.

De gevels moeten de tweedelige functie uitdrukken van de ambassadeurswoning, die, volgens de opdracht, 'zowel een representatief, open en gastvrij als een huislijk en geborgen karakter' heeft. De geborgenheid van het woongedeelte komt volgens Coenen tot uiting in de gebogen en gesloten gevel aan de linkerkant, die de drie woonverdiepingen 'omarmt'.

Rem Koolhaas' opdracht kwam voort uit een Europese architectenselectie waaraan acht bureaus deelnamen. Jo Coenen kwam boven uit een meervoudige opdracht aan drie architectenbureaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden