Ambassadevlucht geen garantie op succes

Overdonderd zagen Ammar (13) en Sara (11) afgelopen weekeinde na hun terugkeer uit Syrië overal in Oude Pekela posters hangen met hun gezichten erop, aldus hun moeder Janneke Schoonhoven....

Ook woensdag hangen ze nog overal achter ramen en in winkels. Oude Pekela is blij, burgemeester Meindert Schollema is trots en Janneke Schoonhoven kan nog nauwelijks bevatten hoe succesvol de actie om Ammar en Sara terug te krijgen is verlopen.

Schoonhoven sprak woensdag tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van de Groningse plaats haar dank uit voor de tomeloze inzet van vrienden, de politiek, het ambassadepersoneel.

Dit succesverhaal moet andere ontvoerde kinderen in het buitenland echter niet op het idee brengen ook naar de Nederlandse ambassade te vluchten, waarschuwt Schoonhoven. ‘Ammar en Sara hebben het enorme risico om te vluchten op mijn aanraden genomen. Het was zeker niet eenvoudig en zonder gevaar. En elke ontvoeringszaak staat op zich.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bang dat er naar aanleiding van de terugkeer van de Syrische kinderen een run ontstaat op ambassades wereldwijd. Jacques Smits, voorzitter van de Stichting Kinderontvoering, heeft afgelopen weekeinde ouders van ontvoerde kinderen opgeroepen hun kinderen naar Nederlandse ambassades te sturen. Een jarenlang verblijf in het kantoorgebouw van een ambassade is volgens Smits soms te verkiezen boven de erbarmelijke omstandigheden waaronder sommige ontvoerde kinderen nu leven.

Ammar en Sara hebben inmiddels per e-mail en msn contact gehad met hun vader in Syrië. Het is nog niet bekend wanneer en onder welke omstandigheden de kinderen hun vader weer kunnen ontmoeten. Het Openbaar Ministerie kondigde eerder aan de vader te zullen aanhouden wanneer hij voet op Nederlandse bodem zet.

Schoonhoven wil hier niet op ingaan. ‘Ik heb van minister Bot de verzekering gekregen dat een ontmoeting mogelijk is, en daar vertrouw ik op.’ Of de ontmoeting in Duitsland zal plaatsvinden zoals al is gesuggereerd, kan ze niet zeggen.

Stapsgewijs pakken Ammar en Sara hun leven in Nederland nu weer op. Ze ontmoeten vriendjes, hebben een bezoek aan hun school gebracht, en kunnen professionele hulp krijgen als ze dat willen.

Janneke Schoonhoven vraagt iedereen de twee toch vooral met rust te laten. Alleen zo kunnen ze de draad van hun leven weer oppakken.

Zelf heeft ze nog nauwelijks geslapen. ‘Ik kijk de hele dag over mijn schouders. En ’s nachts controleer ik vaak of mijn kinderen nog wel in hun bed liggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden