Ambassadeur VS: Gates is verkeerd geciteerd

De Amerikaanse minister van Defensie Gates is ‘overduidelijk verkeerd geciteerd’ met zijn kritiek op de NAVO-troepen in het zuiden van Irak. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall verklaard.

Arnall reageerde voor de camera's van het NOS Journaal op uitlatingen van Gates in de Los Angeles Times. Hij zou gezegd hebben dat de Nederlandse, Britse en Canadese militairen niet weten hoe ze een guerrillaopstand moeten neerslaan. Arnall zei ‘verbijsterd’ te zijn toen hij dat las. Hij heeft inmiddels uitleg gegeven aan minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

De minister riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje naar aanleiding van Gates' uitspraken. Dit zei Gates volgens de LA Times: ‘Ik ben bezorgd dat we militaire adviseurs inzetten die niet voldoende getraind zijn en dat we militaire troepen hebben die niet weten hoe ze een guerrillaopstand moeten onderdrukken’. De laatste maanden neemt het geweld in het zuiden van Afghanistan sterk toe, terwijl de rest van het land stabieler wordt. Gates suggereerde dat de tekortkomingen van de niet-Amerikaanse troepen misschien wel bijdroegen aan de toename van het geweld.

Extra troepen
Gates' kritiek op de ISAF-missie kwam een dag nadat de Amerikaanse regering besliste 3.200 extra marinesoldaten naar Afghanistan te zenden, met het oog op een verwacht Talibanoffensief in de komende maanden. Daarmee komt het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan op 30 duizend, het hoogste aantal sinds de invasie eind 2001.

In het interview vergeleek Gates de moeizame ervaringen van de NAVO-troepen in de zuidelijke provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar – voornamelijk Nederlanders, Canadezen en Britten – met de vooruitgang van de Amerikaanse troepen in de oostelijke grensregio met Pakistan. ‘Onze jongens in het oosten, onder generaal Rodriguez, doen geweldig werk. Zij hebben het onder de knie’, aldus Gates. ‘Maar ik denk dat onze bondgenoten daar er nog geen enkele ervaring mee hebben.’

Koude Oorlog
De problemen komen volgens Gates deels doordat de niet-Amerikaanse eenheden nog zijn opgeleid voor een Koude Oorlog-situatie. ‘De meeste Europese eenheden, NAVO-eenheden, zijn niet getraind in het onderdrukken van een opstand, ze zijn getraind voor het Gat van Fulda’, aldus Gates, die daarmee verwees naar de regio in Duitsland waar een mogelijke Sovjet-inval in West-Europa het meest denkelijk werd geacht.

Gates zei dat hij zijn zorgen vorige maand had geuit op een NAVO-top in Schotland, en dat hij daar had gesuggereerd dat de NAVO-troepen extra training nodig hadden. ‘Maar niemand aan die tafel stond op en zei: ik ga daarmee akkoord’, zei Gates.

Controversieel
Gates’ uitspraken zijn zeer controversieel. Kritiek op militaire strategieën en tactieken van bondgenoten worden normaal niet publiekelijk geuit. Volgens de Los Angeles Times reageerden anonieme NAVO-functionarissen woedend toen zij geconfronteerd werden met Gates’uitspraken. Zij weten de moeilijkheden in het zuiden van Afghanistan aan het feit dat het het meest bevochten gebied van het land is, en aan het kleine aantal Amerikaanse troepen dat er gelegerd was voor de NAVO het gebied in 2006 van de Amerikanen overnam.

‘Iedereen is de Amerikanen dankbaar, maar dit soort denigrerende uitspraken over wat andere mensen doen, is niet erg behulpzaam’, zei een Europese functionaris, die anoniem wenste te blijven. ‘Het doet de situatie erger lijken dan die is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden