Ambassadeur Kennedy zal het goed doen in Tokio

President Barack Obama heeft Caroline Kennedy, dochter van 'JFK', voorgedragen als ambassadeur in Japan. 'Ze is geknipt voor die rol.'

NEW YORK - Caroline Kennedy is eraan gewend zich diplomatiek uit te drukken. Het komt geregeld voor dat wildvreemden haar vertellen dat een familielid van hen voor een loopbaan in de politiek heeft gekozen vanwege haar vader, president John F. Kennedy. Of ze drukken alsnog hun medeleven uit voor de dood van haar broer John F. Kennedy jr., die in 1999 bij een vliegtuigongeluk omkwam. Of voor haar moeder Jacqueline Kennedy Onassis, die in 1994 aan kanker overleed. Het overkomt haar in de metro, op vakantie, bij een signeersessie in het land. Elke keer luistert ze geduldig en stelt ze beleefd een wedervraag, zodat de ander achterblijft met het gevoel dat die een diepgaand gesprek met Caroline Kennedy heeft gevoerd, al waren het slechts een paar woorden.


Volgens mensen die haar kennen is ze dan ook geknipt voor de rol die president Obama voor haar in gedachten heeft. Afgelopen week droeg hij haar voor als de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Japan. Precies een baan voor Caroline Kennedy, zegt filmregisseur Mike Nichols, een oude vriend van de Kennedy's. 'Als ze één ding in haar leven heeft geleerd, is het wel diplomatiek te zijn.'


Lange tijd werd er gespeculeerd dat de 55-jarige Caroline Kennedy een politieke rol ambieerde, zoals zoveel familieleden van haar. Maar het bleef bij een rol in de verkiezingscampagne van Barack Obama en diens Democratische voorgangers. Even zag het er naar uit dat ze een gooi zou doen naar de zetel van Hillary Clinton in de Senaat, nadat Clinton minister van Buitenlandse Zaken was geworden. Uiteindelijk zag ze daar van af.


Dat Obama haar juist voor de post in Japan voordraagt is opmerkelijk. Andere prestigieuze posten, zoals Parijs en Londen, gaan vaak naar bekende society-figuren, zoals Pamela Harriman of naar grote geldschieters. Japan is traditioneel een post voor bekende politici die tegen het einde van hun loopbaan zitten, zoals voormalig vicepresident Walter Mondale en de befaamde Republikeinse senator Howard Baker.


Volgens Mondale, die van 1993 tot 1996 ambassadeur was in Japan, zal Caroline Kennedy profiteren van haar beroemde achternaam. 'De Japanners zullen het prachtig vinden. Ze zal er zeer populair zijn, ze zijn daar gek op de Kennedy's. Ze weten dat Caroline een ster is, maar ook dat ze een serieus iemand is die goed voorbereid zal arriveren. Ik denk dat ze zich vereerd zullen voelen door haar komst.'


Andersom zal Kennedy volgens sommigen de ietwat formele Japanse cultuur als een verademing ervaren na de wel heel directe publieke belangstelling waaraan ze in de VS blootstaat.


In de loop van haar leven heeft Caroline Kennedy tal van dingen gedaan om de erfenis van haar familie levend te houden. Ze speelde een belangrijke rol in de leiding van de presidentiële John F. Kennedy Bibliotheek, zeker na het overlijden van haar oom, senator Edward Kennedy.


'Als de laatste overlevende van het gezin van president Kennedy, moet zij de vlam brandende houden. Dat is een zware verantwoordelijkheid, maar ze doet het met veel talent', zegt Kenneth Feinberg, directeur van de John F. Kennedy Bibliotheek.


Met de voordracht beloont Obama Caroline Kennedy voor haar steun tijdens de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2008. Obama was toen verwikkeld in een keihard gevecht met Hillary Clinton. Caroline Kennedy onderhield nauwe banden met Bill Clinton. Toch koos ze al heel snel de kant van Obama. Daarbij speelde mee dat haar kinderen veel enthousiaster waren over Obama dan over Hillary.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden