Ambassadeur Kenia door Bashir uitgezet

Soedan heeft de ambassadeur van Kenia uitgewezen. Dit is een reactie op de uitspraak van het Keniaanse Hooggerechtshof, die bepaalde dat president Omar al-Bashir gearresteerd moet worden als hij voet op Keniaanse bodem zet. Tegen Bashir loopt een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC).

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Soedan zegt ontzet te zijn over de beslissing van het Keniaanse hof. De Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, Moses Wetangula, sprak van een 'beoordelingsfout'. Inmiddels heeft Soedan ook de eigen ambassadeur in de Keniaanse hoofdstad Nairobi teruggeroepen voor overleg.

Het ICC wil de arrestatie van president Bashir vanwege zijn betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid in het West-Soedanese Darfur. Bashir spreekt elke beschuldiging tegen. Kenia is lid van het ICC en heeft daarmee de verplichting Bashir in Kenia te arresteren. Bij een bezoek van Bashir vorig jaar augustus is dat echter niet gebeurd.

Daarop stapte de Keniaanse tak van de Internationale Commissie van Juristen naar het Hooggerechtshof. Rechter Nicholas Ombija gelastte maandag de Keniaanse minister voor Veiligheid Bashir bij een volgend bezoek aan Kenia te arresteren. Volgens de Keniaanse regering evenwel komen hiermee de betrekkingen met Soedan in gevaar.

De Afrikaanse Unie, waarvan zowel Soedan als Kenia lid is, heeft steeds uitstel van het arrestatiebevel gevraagd. Volgens de AU zou anders het vredesproces in Darfur in gevaar komen.

Kenia heeft een grote rol gespeeld in de onderhandelingen die hebben geleid tot een vredesovereenkomst tussen Soedan en het sinds juli dit jaar onafhankelijke Zuid-Soedan. Bovendien hebben de twee landen veel met elkaar te maken binnen het regionale overlegorgaan Igad. Kenia lobbyt daar voor steun voor zijn militaire operatie in Somalië.

In Kenia zelf zet de beslissing van het Hooggerechtshof de relatie tussen de rechterlijke en de uitvoerende macht onder druk. Het is voor het eerst sinds het aannemen van de nieuwe, tamelijk liberale grondwet dat de rechterlijke macht zich zo nadrukkelijk onafhankelijk opstelt. De discussie hierover zal de komende tijd ongetwijfeld oplaaien.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden