'Ambassadeur' houdt kantoor in cafetaria
MEXICO-STAD De wettige regering van Honduras heeft de macht heroverd. Weliswaar nog niet in eigen land, maar wel in de ambassade in Mexico-Stad....
De afgelopen week was de ambassade een miniatuurversie van de staatsgreep in Honduras en de pogingen van de wettige president terug te keren. Een versie in de vorm van een soap waar de Mexicanen dol op zijn en die in herinnering bracht waarom Honduras zich als eerste in de regio mocht tooien met de bijnaam bananenrepubliek.
Toen Rosalinda Bueso maandagmorgen naar kantoor ging, werd haar de toegang versperd door de twee Mexicaanse politieagenten die de ambassade bewaken. Bleek dat haar nummer twee Rigoberto López Orellana zijn eigen ministaatsgreep had georganiseerd. Na de vertegenwoordiging in Washington is de ambassade in Mexico voor de meeste Midden-Amerikaanse landen de belangrijkste. Orellana had zich gemeld bij interim-president Micheletti die geen moment twijfelde om de opstand te steunen.
‘Ik heb haar gezegd dat ze ontslagen was’, zei Orellana. ‘Als ze door militairen de president het land laten uitzetten, kun je natuurlijk van alles verwachten, maar ik dacht dat de mensen op de ambassade democraten waren’, klaagde de ambassadeur. Dat viel tegen: de meerderheid van het personeel koos voor de coupplegers. En de chauffeur van haar dienstauto weigerde de ambassadeur te laten instappen.
Buesa vond hulp bij haar Latijns-Amerikaanse collega’s die haar zijde kozen. Ook het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk wie beschouwd wordt als de officiële vertegenwoordiger van Honduras in het land. Tenslotte heeft niemand het nieuwe bewind in Honduras erkend.
Burgemeester Marcelo Ebrard stuurde uiteindelijk agenten naar de ambassade die ervoor zorgden dat ‘opstandelingenleider’ Orellana het gebouw niet in kwam en de wettige ambassadeur wel. Voor de zekerheid voorlopig alleen, de andere personeelsleden moeten buiten blijven.
Maar Orellana geeft niet op. Hij zegt dat hij door interim-president Micheletti is benoemd. Hij houdt nu kantoor in een cafetaria een paar straten van de ambassade. Waar hij weinig meer doet dan koffie drinken en praten met zijn ‘medeplichtigen’, want in Mexico is geen enkele autoriteit of diplomaat te vinden die hem te woord wil staan.