Ambassadeur Egypte: 'geweld uitgelokt door demonstranten'

Duizenden aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi hielden vandaag een 'mars van woede'. Ze protesteerden tegen het gewelddadige optreden van het Egyptische leger deze week, waarbij honderden mensen omkwamen. Vandaag vonden weer tientallen Egyptenaren de dood. Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws van vandaag.

Een agent in burger houdt zijn wapen omhoog in de Zamalek-wijk van Caïro. Een andere agent kijkt toe.Beeld ap

23.00 - Reisorganisaties
Een update over Nederlandse reisorganisaties die vakanties aanbieden in Egypte. De reisorganisaties halen de vakantiegangers vooralsnog niet voortijdig terug uit de badplaatsen. Dit weekend voeren ze de reguliere terugvluchten uit van reizigers wiens vakantie toch al was afgelopen. Het enige verschil is dat de vliegtuigen op weg naar Egypte leeg zullen zijn, omdat er nu geen reizigers meer vertrekken. Alleen Corendon zegt komende woensdag reizigers op te halen die eigenlijk zaterdag terug zouden keren.

Vandaag besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Egypte aan te scherpen. Minister Timmermans schreef hierover op zijn Facebookpagina: 'Heb besloten het reisadvies voor Egypte aan te scherpen. De situatie is zeer onrustig en instabiel. Daarom ontraadden wij al alle reizen voor het grootste deel van Egypte. De resorts liggen ver van de brandhaarden, maar vanwege de ongewisse situatie verscherp ik nu uit voorzorg het reisadvies. Iedereen moet voor zichzelf een afweging maken of de geplande reis en het verblijf noodzakelijk is of niet. Twee van onze medewerkers zijn vanaf vanavond in Hurghada en Sharm el Sheik om de situatie ter plekke te monitoren.'

22.30 - Ambassadeur legt schuld bij demonstranten
De Egyptische ambassadeur in Nederland, Mahmoud Samy, was vanavond te gast bij Nieuwsuur. Hij zei dat de demonstranten het geweld hebben uitgelokt omdat een deel van hen wapens gebruikte tegen de politie. 'In een groep van 20.000 burgers kunnen 100 gewapende burgers de situatie laten exploderen.'

Volgens de ambassadeur is het een zwarte dag voor Egypte, omdat 'mensen hun huis niet uitkunnen, omdat gewapende groepen de straten afstruinen om gebouwen en auto's te verbranden'.

Ook zei de ambassadeur dat alle partijen in Egypte, behalve de Moslim Broederschap, vrede willen.

21.28 - Internationale bedrijven dicht
Een aantal toonaangevende internationale bedrijven, waaronder Shell, General Motors, Toyota en BASF hebben hun productie in Egypte tijdelijk stil gezet vanwege de onlusten in het land. Shell blijft in ieder geval tot en met zaterdag dicht. Werknemers van het bedrijf kregen ook restricties opgelegd voor het maken van reizen.

20.25 uur - 60 doden gemeld
Bij de protesten die vrijdag door heel Egypte werden gehouden zijn zeker zestig mensen om het leven gekomen. Het gaat om 52 burgers en 8 politieagenten. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd, zo meldt persbureau AP.

Vandaag raakten ook veel burgers en mogelijk politieagenten in burger bij het geweld betrokken. Op een brug bij de deftige wijk Zamalek in Caïro namen twee groepen burgers elkaar onder vuur.

Twee burgers met wapens in de Zamalek-buurt van Caïro.Beeld ap
Pr-Morsi aanhangers bekommeren zich om gewonde mede-demonstranten tijdens geweldadige confrontaties met de Egyptische veiligheidsdiensten in CaïroBeeld reuters

20.10 - Reizen gaan door
Geplande reizen naar Egypte gaan voorlopig gewoon door, liet een woordvoerster van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) vanavond weten. Mensen die door de explosieve situatie in Egypte per se niet meer naar het land willen, mogen kosteloos annuleren of hun reis omboeken.

19.46 - Dagelijkse protestmars
De Moslim Broederschap roept op tot een dagelijkse protestmars gedurende een week. Dat laat het in een officiële verklaring weten. 'We roepen het Egyptische volk op dagelijks te protesteren totdat er een einde aan de coup komt', aldus de organisatie. Vorige maand werd de Egyptische president Morsi door het leger uit zijn functie gezet.

Beeld ap

19.15 - Vijf doden in Alexandrië
In de Egyptische stad Alexandrië zijn vijf mensen overleden bij betogingen. Vijftien mensen raakten gewond. Zo heeft een officiële bron aan persbureau Reuters gemeld.

18.33 - Reisbranche beraadt zich over Egypte
De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) beraadt zich over het aangescherpte reisadvies voor Egypte. Dat zei een woordvoerster van de branchevereniging. Zij wees erop dat in het aangescherpte reisadvies niet wordt gesproken over repatriëring van toeristen naar Nederland. Grote touroperators meldden eerder dat ze de draaiboeken hebben klaar liggen om toeristen terug te halen uit Egypte.

Toeristen bezoeken op een kameel de piramides in Giza. Foto gemaakt op 3 augustus.Beeld afp
Beeld reuters
Gevechten in Cairo.Beeld epa

18.07 - 24 politieagenten gedood
De afgelopen 24 uur zijn in Egypte 24 agenten gedood bij de ongeregeldheden. Dit heeft een officiële bron bij de veiligheidsdiensten vandaag gezegd. Het totale aantal politiemedewerkers dat sinds woensdag is omgekomen, komt daarmee op 67 te staan.

17.55 uur - BuZa raadt toeristen aan heel Egypte te mijden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Toeristen kunnen beter ook niet meer naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, zo besloot minister Frans Timmermans vandaag.

Wegens de onrustige en instabiele situatie ontraadde het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder al de reizen voor het grootste deel van Egypte. Nu geldt dat ook voor de 'niet-essentiële reizen' naar de resorts die ver weg liggen van de onrustigste plekken. 'Maar vanwege de ongewisse situatie verscherpt de minister nu uit voorzorg het reisadvies', zo laat het ministerie weten.

Het ministerie adviseert Nederlanders die op het punt staat naar Egypte af te reizen, of al in dat land zijn, contact op te nemen met hun reisorganisatie. 'Iedereen moet voor zichzelf een afweging maken of de geplande reis en het verblijf noodzakelijk is of niet', valt te lezen in een bericht van het ministerie.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt met de pers na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces.Beeld anp

17.30 uur - Dodental loopt op
Woordvoerders van de Egyptische veiligheidsdiensten hebben laten weten dat het dodental van vandaag is opgelopen tot 50. Dat meldt persbureau Reuters.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton verklaarde vanmiddag dat de verantwoordelijkheid voor de 'tragedie' in Egypte voor het grootste gedeelte ligt bij de interim-regering. Ze heeft de regeringen van de EU-lidstaten gevraagd om passende maatregelen tegen Egypte te bespreken en te coördineren.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton.Beeld reuters

17.00 uur - Saudi Arabië steunt Egypte
De Saudische Koning Abdullah steunt Egypte in haar strijd tegen 'terroristen'. Dat liet hij vrijdagmiddag weten tijdens een televisietoespraak. Volgens de vorst destabiliseren buitenlandse krachten Egypte en hij roept alle Arabieren op tot eensgezindheid.

16.43 uur - Merkel: EU moet banden met Egypte heroverwegen
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft na het telefonisch onderhoud met haar Franse ambtsgenoot Francois Hollande bekend gemaakt dat Duitsland de banden met Egypte zal heroverwegen. Samen met Hollande vindt zij dat de Europese Unie dat ook zou moeten doen.

Donderdag maakte de Amerikaanse president Barack Obama bekend een gezamenlijke militaire oefening met het Egyptische leger af te zeggen. Hij gaf aan dat er geen sprake van samenwerking kon zijn 'zolang burgers in de straten worden gedood'.

15.44 uur - Dodental loopt op
Nog eens vier mensen zijn omgekomen, ditmaal op Ramses Square in Caïro. Veiligheidsdiensten en islamisten beschieten elkaar op het plein, met doden en vele gewonden als gevolg. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 17.

De Anti-Coup Alliantie, waar de Moslim Broederschap deel van uitmaakt, spreekt van ten minste 25 doden en 100 gewonden, meldt Al Jazeera.

Pro-Morsi demonstranten voeren een gewonde weg van Ramses Square in CaïroBeeld afp

15.35 uur - Europees topoverleg; verklaring volgt vanavond
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen dat het geweld in Egypte onmiddellijk stopt. Hollande pleegt vandaag overleg over het geweld in Egypte met de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Hollande kreeg Merkel iets na 13.00 aan de lijn. Het overleg met Cameron zou omstreeks 17.30 uur volgen. Na afloop willen Parijs, Berlijn en Londen naar verluidt een gemeenschappelijke verklaring rondsturen.

De Italiaanse regering stelt alvast voor om tegen Egypte een wapenembargo in te stellen. 'De uitvoer van wapentuig moet opgeschort worden, toch zeker tot het einde van de noodtoestand', aldus viceminister van Buitenlandse Zaken Marta Dassu. Minister Emma Bonino had gisteren al laten verstaan dat Rome geen wapens meer zal leveren.

Op EU-niveau last een werkgroep maandag een extra vergadering in, mogelijk als voorbereiding op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Beeld getty

15.22 - Ook protesten in Alexandrië
Niet alleen in de hoofdstad Caïro, ook in de op één-na-grootste stad Alexandrië zijn protesten gemeld. Al Jazeera meldt dat de situatie daar rustig, maar gespannen is.

14.53 uur - Dodental opgelopen tot 12
Zeker acht demonstranten zijn in de Egyptische stad Damietta gedood, melden Egyptische medische bronnen tegenover Reuters. Na de vier gedode demonstranten eerder op de dag, brengt dat het totaal op twaalf.

14.45 uur - Traangas en shoten gehoord
Hoewel de Moslim Broederschap heeft opgeroepen de demonstraties vreedzaam te laten verlopen, zijn de eerste stenen richting de veiligheidsdiensten gegooid.

Reuters meldt dat er traangas richting de pro-Morsi aanhangers is geschoten. Er zouden ook schoten zijn gelost.

Op de site van de Moslim Broederschap is te lezen dat de demonstranten vanuit 26 moskeeën in en rond Caïro koers zetten richting het centrum van de Egyptische hoofdstad. De Broederschap roept de demonstranten op 'de revolutie' vreedzaam te ontketenen.

14.19 uur - Vier demonstranten omgekomen
Zeker vier demonstranten zijn na een confrontatie met de Egyptische veiligheidsdiensten omgekomen in de Egyptische stad Ismailia ten noordoosten van Caïro. Dat meldt persbureau Reuters.

14.15 uur - Volkskrant-correspondent Remco Andersen vanuit Caïro:
'Ik loop nu in een demonstratie van Abasiyya, een buitenwijk in Caïro, naar Ramses-square in downtown. Naar schatting lopen er ongeveer 1.000 tot 1.500 mensen mee in deze mars. In downtown hebben zich nog veel meer mensen verzameld.'

'Het vrijdagmiddaggebed in Abasiyya was heel erg spannend omdat mensen bang waren dat ze aangevallen zouden worden zodra ze de moskee verlieten. Dat gebeurde niet, er waren geen veiligheidstroepen te zien. In downtown zijn wel militairen en pantservoertuigen. De verwachting is dat het bloedig gaat worden. De autoriteiten hebben al aangegeven dat ze met scherp zullen schieten als overheidsgebouwen worden aangevallen.'

'De mensen roepen 'vrijheid, vrijheid'. Er lopen zowel mannen, vrouwen als kinderen mee in deze mars. Het zijn zeker niet allemaal aanhangers van de Moslim Broederschap, er zijn ook veel sympathisanten en mensen die zich verzetten tegen de machtsgreep van het leger. Niemand geeft toe bang te zijn, maar ze drukken me wel op het hart dat ik voorzichtig moet zijn.'

Beeld afp

13.53 uur - Politieagent gedood
Een Egyptische politieagent is gedood bij een checkpoint in Caïro. Dat melden de Egyptische staatsmedia.

De Egyptische veiligheidsdiensten waarschuwen de demonstranten dat zij hard zullen optreden wanneer de wet wordt overtreden, meldt de Egyptische staatstelevisie.

Beeld reuters

13.27 uur - Duizenden Morsi-aanhangers naar centrum Caïro
Duizenden Morsi-aanhangers hebben zich vrijdag opgemaakt om naar het centrum van Caïro te marcheren. Hun boodschap is duidelijk: 'Weg met de militaire machthebbers'.

De Moslim Broederschap heeft opgeroepen vrijdag massaal de straat op te gaan. De beweging wil met een landelijke 'mars van woede' betogen tegen het gewelddadige optreden van de veiligheidsdiensten, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

Bekijk de livestream hieronder.

13.10 uur - Leger 'bewaakt belangrijke installaties'
Het Egyptische leger gaat met het oog op aangekondigde betogingen,'belangrijke installaties' bewaken. Dat meldt persbureau Reuters.

Het leger sloot vrijdagochtend met voertuigen tientallen straten af rond overheidsgebouwen en plaatsen waar het de afgelopen dagen tot gewelddadigheden kwam. De autoriteiten zeiden dat veiligheidstroepen mogen schieten op betogers die openbare gebouwen en politieposten aanvallen. Donderdag staken betogers een regeringsgebouw in brand.

12.57 uur - Toeristendraaiboeken liggen klaar
Bij de grote touroperators liggen draaiboeken klaar om toeristen terug te halen uit Egypte, maar vooralsnog zijn ze dat niet van plan. Dat meldden reisorganisaties Thomas Cook (Neckermann), TUI Nederland (Arke, Kras en Holland International), Oad en SkyTours vrijdag.

'We moeten snel kunnen handelen, we houden constant in de gaten hoe de situatie is', zegt een woordvoerster van Thomas Cook. De Duitse regering heeft al een negatief reisadvies gegeven voor heel Egypte, maar in Nederland geldt dat nog niet voor de kust van de Rode Zee en aan de Golf van Akaba.

Via Thomas Cook, TUI Nederland, Oad en SkyTours zitten in totaal meer dan 5000 Nederlandse toeristen in Egyptische zonbestemmingen. Behalve de duizenden toeristen wonen er 1490 geregistreerde Nederlanders in het Noord-Afrikaanse land.

Beeld epa

12.44 uur - Het leger bereidt zich voor
Het Egyptische leger heeft pantservoertuigen gepositioneerd in de hoofdstad Caïro in afwachting van de aangekondigde demonstraties van de Moslim Broederschap.

Rondom de ingangen van het Tahrir-plein staan soldaten opgesteld, en is prikkeldraad uitgerold. De regering kondigde gisteren aan dat er gericht zal worden geschoten als politie- of overheidsgebouwen worden aangevallen.

De Moslim Broederschap riep vannacht op tot een Dag van Woede. Diezelfde naam kreeg de dag eind januari 2011 toen demonstranten tegen de toenmalige president Hosni Mubarak de politie dwong zich terug te trekken en het leger zich genoodzaakt zag in te grijpen.

Beeld ap

12.37 uur - Demonstrant die gewonde helpt wordt neergeschoten
Op internet zijn veel beelden te vinden die duidelijk laten zien wat voor een bloedige dag het was, woensdag.

In de onderstaande video (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren) is te zien dat een man onder vuur wordt genomen die zich bekommert om het lot van een neergeschoten jongen. Hij wordt geraakt terwijl hij rent voor zijn leven, met het gewonde slachtoffer over zijn schouder. Beiden komen uiteindelijk met een harde smak op de grond terecht.

De beelden werden geschoten tijdens de veldslag van woensdag aan de Rabaa al-Adawiya moskee in Caïro. Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid legde het dodental voorlopig vast op 638. De vrees bestaat dat dat cijfer nog zal stijgen.

Beeld ap
Een poster van de afgezette president Mohammed Morsi buiten de afgebrande Rabaa Adawiya moskee in CaïroBeeld reuters

11.55 uur - Duitsland: Negatief reisadvies Egypte
De Duitse regering heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor heel Egypte, wegens de voortdurende onlusten in het land. Voorheen gold alleen een negatief reisadvies voor de hoofdstad Caïro en enkele andere steden.

Het nieuwe advies geldt nu ook voor populaire vakantieoorden aan de Rode Zee, zoals de badplaats Hurghada. 'We raden aan niet naar Egypte te reizen', aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het reisadvies voor Egypte van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken is vooralsnog onveranderd: reizen naar het land worden ontraden, met uitzondering van hotelresorts in sommige populaire gebieden.

Een archieffoto van een Egyptische man die kamelenritjes aanbiedt in het toeristische GizehBeeld epa

11.20 uur - Timmermans wil Egyptische ambassadeur spreken
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) roept de Egyptische ambassadeur op het matje om zijn zorgen kenbaar te maken over de gebeurtenissen in Egypte.

'We willen duidelijk aan de Egyptenaren laten weten dat dit gedrag van het leger onaanvaardbaar is en dat wij ook willen dat men zo snel mogelijk weer het pad naar een democratische toekomst inslaat', aldus Timmermans vrijdag.

De minister vindt dat Nederland het aan zijn stand verplicht is 'duidelijk te maken dat we dit onaanvaardbaar vinden', hoewel de Egyptenaren zich volgens hem 'tot nu toe redelijk ongevoelig hebben getoond voor dit soort kritiek'. Timmermans: 'Je kan dit moeilijk zomaar laten passeren'.

07.00 uur - De straat op
De Moslimbroeders hopen dat miljoenen aanhangers vrijdag na het middaggebed de straat op gaan, om hun onvrede te laten blijken over het gebruikte geweld van de afgelopen dagen. Meer dan 600 mensen kwamen om het leven toen het leger twee protestkampen met Morsi-aanhangers ontruimde.

De Moslimbroeders spraken in een schriftelijke verklaring dreigende taal. 'De laatste misdaad van de mensen achter de staatsgreep heeft ons alleen gesterkt in onze vastberadenheid om een einde aan ze te maken', waarschuwde de islamitische beweging,

De broederschap beschuldigt het leger van het ensceneren van een staatsgreep toen de gekozen president Mohamed Morsi vorige maand werd verdreven.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gaf de veiligheidstroepen gisteravond toestemming keihard op te treden om aan de bestorming van overheidsgebouwen een halt toe te roepen.

Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden