Ambassades voorbereid op cartoonactie van Wilders

Topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ambassades voorbereid op het plan van Geert Wilders om vanaf 20 juni Mohammedcartoons op nationale televisie te tonen.

Natalie Righton
Geert Wilders bij de Muhammad Art Exhibit and Contest in het Curtis Culwell Center in Garland, Texas. Beeld anp
Geert Wilders bij de Muhammad Art Exhibit and Contest in het Curtis Culwell Center in Garland, Texas.Beeld anp

Doel van de instructies is om gewelddadige protestacties in islamitische landen te voorkomen waardoor de veiligheid van Nederlanders in gevaar komt of Nederlandse bedrijven omzet verliezen.

Dit bevestigen diplomatieke bronnen aan de Volkskrant. De Haagse 'cable' is eerder deze maand naar circa 140 diplomatieke posten verstuurd. Ambassadeurs wordt gevraagd te benadrukken dat het uitzenden van de cartoons geen idee is van de regering, maar van een parlementariër die gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting.

De briefing past in de standaardprocedure van het kabinet om diplomatieke posten te informeren over gebeurtenissen die potentieel groot nieuws worden in het buitenland. Zo zijn diplomaten in het verleden ook bijgepraat over het euthanasiebeleid of de pedofielenvereniging Martijn.

FBI- agenten op de plaats delict waar twee schutters vuur openden op beveiligers tijdens de Muhammad Art Exhibit and Contest in Texas. Beeld anp
FBI- agenten op de plaats delict waar twee schutters vuur openden op beveiligers tijdens de Muhammad Art Exhibit and Contest in Texas.Beeld anp

Crisissfeer?

'Er is absoluut geen sprake van paniek of een crisissfeer over Wilders en zijn cartoons', benadrukt een diplomatieke bron, die anoniem wil blijven vanwege de gevoeligheid van de kwestie. 'In deze tijden van Twitter en Facebook is het gewoon handig als de regering met één mond spreekt; dat de ambassadeur in Marokko bijvoorbeeld hetzelfde vertelt als die in Oman.'

De PVV-leider wil op 20 en 24 juni en op 3 juli zijn zendtijd voor politieke partijen op televisie gebruiken om spotprenten over Mohammed te tonen die begin mei op een tekenwedstrijd in Texas zijn gemaakt. Twee mannen openden het vuur op het evenement net nadat Wilders daar een toespraak had gehouden. De schutters werden doodgeschoten.

Het plan van Wilders heeft tot nu voor weinig beroering gezorgd. Er zijn geen bedreigingen bij ambassades binnengekomen. Op sociale media blijven reacties uit, ook nadat de Arabische zender Al Jazeera vorige week al had gemeld dat Wilders de cartoons wil tonen. Ook in Nederland roeren moslimorganisaties zich nauwelijks.

Vastenmaand

Als verklaring zegt onder anderen Yassin Elforkani, woordvoerder van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat moslims door de jaren heen 'gewend zijn geraakt aan provocaties van Wilders'.

De regering is er beducht op paniek te zaaien over Wilders' plan en heeft daarmee geleerd van de episode dat Wilders zijn film Fitna in 2008 uitbracht. Toen was de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in de hoogste staat van paraatheid, waren er evacuatieplannen voor ambassades en maatregelen voor politie en burgemeesters. Toenmalig premier Balkenende sprak van 'een forse crisis', nog voordat de film uit was. Maar aanslagen, rellen en grootschalige boycots bleven uit.

Onrust zou ook ditmaal zomaar uit kunnen blijven. Volkskrantcorrespondent Michel Maas: 'Als het gaat zoals met Fitna, gaat het hier in Indonesië heel stil worden. Maar de vastenmaand staat voor de deur en dan zijn de tenen langer. Honger maakt humeurig.'

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Volkskrantcorrespondenten Remco Andersen en Michel Maas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden