Ambassades bieden veilig onderkomen vervolgden

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is niet de eerste die zijn toevlucht heeft gezocht in een ambassade om aan een regime of de justitie te ontkomen en daar langere tijd verblijft. De bekendste eerdere verblijven in ambassades:

1956: Kardinaal Joszef Mindszenty, die onder het stalinistische bewind in Hongarije tot levenslang is veroordeeld, komt vrij tijdens de Hongaarse Opstand. Als die wordt neergeslagen, vlucht hij de Amerikaanse ambassade in en vraagt asiel aan. Hij zit daar tot in 1971, als de regering in Boedapest en het Vaticaan een akkoord over zijn vertrek naar het buitenland bereiken.

1967: Svetlana Alliloejeva, de enige dochter van de in 1953 gestorven Sovjetleider Josef Stalin, vlucht naar de Amerikaanse ambassade in India en vraagt asiel aan. Zij krijgt toestemming naar de VS te gaan en woont daar als Lana Peters tot haar dood in november vorig jaar.

1985: Klaas de Jonge, de Nederlandse anti-apartheidsactivist en wapensmokkelaar voor het ANC, ontvlucht aan de Zuid-Afrikaanse politie door de Nederlandse ambassade in Pretoria binnen te vluchten. Bij de receptie slepen agenten in burger hem weg, maar onder druk van Nederland wordt hij naar de ambassade teruggebracht. Pas ruim twee jaar later komt hij bij een ingewikkelde gevangenenruil vrij.

1989: Manuel Noriega, de dictator van Panama, vlucht de ambassade van het Vaticaan in, nadat Amerikaanse militairen het land zijn binnengevallen. De Amerikanen maken hem het leven zuur door bij het gebouw dag en nacht keiharde muziek te draaien. Na tien dagen geeft hij zich aan hen over. Hij wordt in de Verenigde Staten wegens onder meer drugshandel veroordeeld.

2009: Manuel Zelaya, de afgezette president van Honduras, duikt onder in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Na vier maanden vertrekt hij en gaat hij in ballingschap in de Dominicaanse Republiek om aan vervolging in Honduras te ontkomen. In 2011 keert Zelaya terug naar zijn land.

2012: Chen Guangcheng, de Chinese blinde dissident, ontsnapt aan zijn huisarrest en vlucht de Amerikaanse ambassade in Peking in. Hij blijft daar zes dagen en krijgt later toestemming naar de VS te gaan voor een medische behandeling en studie. In mei reisde hij met zijn vrouw en twee kinderen naar New York.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden